20100711

Vems skyddar vem och vad är viktigast? Vänskap eller valseger?

Det finns så mycket frågetecken kring regeringens och främst moderaterna hantering av den förre bäste vännen och arbetsmarknadsministern. För vem skulle vid oskuld bara bli utslängd och fullständigt raderad i sitt gamla umgänge?

      Det är det som gör att finns en del frågor kring hur detta hanteras. De må vara så att man är utan skuld till man är fälld men regeringens hanterande har fällt Littorin redan innan. Statsministern må säga att han litar på sin vän, eller forna vän?, men agerandet säger något annat. För åter så är det inte vad man säger utan vad man gör. Det är de signaler som skickad som tolkas och döms av omvärlden.

     Mediakonsulten Paul Ronge är inte nådig när han skriver på sin blogg
Är alla medel tillåtna för att vinna ett val?
Ingår det  att lägga upp en förljugen krisstrategi, ge en chockad människa rådet att använda sina egna barn, sin inflammerade vårdnadstvist och snaskigt snokande media som argument för sin avgång, när huvudskälet är ett patetiskt sexköp?
Att boka upp regeringsplanet och samtidigt ljuga för Aftonbladet om att en intervju kommer att beviljas nästföljande dag? Att låta Sven Otto Littorin fly fältet utan att svara på några frågor och därmed bädda för de mest vildsinta spekulationer?
Att radera ut den forne strategen och toppolitikern i Reinfeldts innersta cirkel från regeringens hemsida med samma snabbhet och effektivitet som Josef Stalin retuscherade bort sina avrättade motståndare ur fotoarkiven?

     Det intressanta är att han också säger att
Regeringen har därmed hela ansvaret för att Littorins presskonferens blev en av de mest förljugna tillställningar vi sett under Reinfeldts regeringsperiod.
      För min del är det regeringen och hans kompisar i moderaternas agerande som gör att det verkar finnas substans i frågan. För om nu Littorin är en sådan klippa och vän med hela grabbgänget och en sådan viktig ideolog i nya moderaterna är det inte möjligt att hanteringen skulle varit densamma om det inte fanns ett grus av verklighet i anklagelserna.

         Frågan är hur media nu kommer gå vidare och den viktiga frågan. Hur kommer regeringen hantera frågan. Kristdemokraterna med Göran Hägglund i spetsen har redan krävt att Littorin går ut och ger sin bild. Centern och Folkpartiet är tysta eller hänvisar till Fredrik Reinfeldt. Det visar sig att statsministern inte kommer klara sig ur detta med att bara sitta tyst. Regeringen och då främst moderaterna har som princip inte varit tillgängliga när det har blåst kring regeringen eller partiet. Men klarar de att fortsätta gömma sig nu? Som statsminister har man ett ansvar för laget men också ett ansvar för riket. I det ansvaret ligger det att se till att medborgarna känner en trygghet i vad som händer.

Media: Ab, Ab2, Ab3, Ab4, DN, DN2, DN3, DN ledare, SvD, SvD2, SvD3, SvD4, SvD ledare, Ex, Ex2, Ex3, DI, SVT, SR.
Bloggat: Röda Berget och Kulturbloggen och Martin Moberg och HBT-sossen och Johan Westerholm samt Paul Ronge  och Staffan Dopping med ett underbara inlägg om regeringens krishantering
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Boken om NetRoots och Politometern med en samling med politiska bloggar.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,