20100917

Slutdebatten visade på Piskans gäng


Missade starten av debatten. Kommer mitt i lektionen... Har letar en lugn vrå på Kultureken i Eksjö. Sonen spelar teater och pappa rymmer in i ett hörn för att se slutdebatten... (har sett Peter Pan ett antal gånger). Så det blir en liten summarisk sammanfattning med lite hoppande. Känner att valtröttheten närmar sig.

        Det behövs 10 000 lärare säger Jan Björklund som sett till att det försvunnit 3 000 under de senaste åren. Är det att vara konsekvent eller är det bara klassiskt valfläsk. Det känns som de är få nya tag sedan debatten igår. Men det som blir så klart i kväll är att de kommer bli en klasskola med fortsatt borgerligt styre. De straffar eleven inte skolan om de inte klarar behörighet. Vi måste se individen inte straffa dem.

        Det man kan konstatera är att de fyra borgerliga partierna har en massa de vill göra. Lars Ohly konstaterar att det är 33 000 mindre anställda i välfärden. Om borgarna verkligen ville satsa på mer personal inom vård, skola omsorg så hade de kunnat ge fasen i att sänka skatterna på 100 miljarder kronor.

       När det gäller RUT så använder Mona Sahlin de siffror som borgarna själva använder. Jan Björklund anser att de är gamla men de är bara ett par dagar. Sedan är han inte uppdaterad på att konjunkturinstitutet backat från sina egna siffror genom att de är gamal och beställda av Almega.

       När det gäller vården så finns det tydliga skillnader mellan blocken. De borgerliga har en sådan tro på att allt löser sig med konkurrens. Det är en falsk valfrihet som borgarna bygger upp. Det som jag är mest upprörd över är att man pekar ut våra medarbetare som dåliga och att de ska jaga bättre med en konkurrerande vårdcentral. För mig är inte det vägen framåt. utan vi måste ge våra medarbetare verktygen att ta makten över sin arbetsplats. Vi har varit dåliga på det. Sedan finns det inte mer pengar i vården bara man privatiserar och får mer vårdcentraler. Det behövs mer resurser och stabila spelregler så landstingen kan planera över tid.

       Vi kommer till den kommunala omsorgen blir det ett löjesskimmer när de borgerliga försöker sken av att de är så bra. Jag undrar om Fredrik Reinfeldt har lyssnat när han rest runt eller om han bara visat sig. För jag känner inte igen mig från min kommun och andra kommuner i min närhet. Vet inte vilken personal han träffat men det är inte samma som jag träffat.

          Borgarna som älskar jämställdheten blir jag bara trött av att lyssna på de borgerliga. De försöker ge sken av att vara garanten för jämställdhet. Kvinnor  förlorar jobben med heltid. Kvinnor blir jämställda med vårdnadsbidraget. Kvinnor behöver större lönespridning.... Sedan blir allt bättre med privat. Har de kollat inom handeln? Inte höga löner, inte heltider, inte bra arbetsmiljö. Och vad jag vet så är det inte staten som äger våra butiker.

         Utfrågningen av Fredrik Reinfeldt är skrämmande. Hur han inte koll på vad som har hänt de som blir drabbade av deras sjukförsäkringen. "Vi måste se människorna" säger han och samtidigt skickar han ut folk från försäkringen. Det visar att moderaterna är långt upp från verklighetens folk Det är hot och piska som gäller


          Jag lämnar nu debatten och ägnar mig åt teatern med sonen. Kulturen har inte varit med i debatten som jag hört och får väl se om de kommer senare...

Media: AB, DN, SvD, Ex, SVT.
Bloggat: Annika bloggar direkt och Johan U och Peter J noterar att Klamydiabrevet nått andra sidan Atlanten

Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Boken om NetRoots och Politometern med en samling med politiska bloggar.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,