20101008

Ingen ny organisation utan ny politik!

Noterar att det blir uppståndelse när socialdemokraterna ska "möblera om". Vill minas att Moderaterna, Centern och Kristdemokraterna gjort det också, men alltid så märkvärdigt när vi socialdemokrater ska göra det.

         Anledningen går nog att finna i socialdemokratins historia.  En devis att man inte byter ut folk utan att man gärna får dö på sin post. Vill hävda att det varit en förödande politik på många sätt. Och en politik som möjligen funkade igår, men inte idag. Med dagens snabba samhälle behöver också politiken bli snabbare att ställa om för att möta de nya utmaningar som växer fram. Utan att skryta skulle jag vilja utropa det socialdemokratiska partiet till världsmästare i organiserande. Det ska dock inte vara likhet med att det blir så himla bra hela tiden. Vi har en förmåga att prata om organisationen när det går dåligt och inte om budskapet och politiken var rätt. Vi vet att de socialdemokratiska värderingarna är så populära att till och med moderaterna i retoriken anspelar på dem.

         Den utmaning som vi måste ta är att se till att vi får in ett naturligt sätt att rotera på våra poster och få en förståelse på att jag inte gjort något dåligt bara för att jag inte får sitta kvar till döden skiljer mig från uppdraget.

         Nu är det dock viktigt att vi inte börjar organisera om oss igen utan låter organisationen bero tills vi vet vad vi vill. När vi gjort upp med gårdagens politik. Format en politik för framtiden. Då vet vi vilken organisation och vilka personer vi behöver att genomföra det. Ska jag vara elak så verkar vi ibland forma politiken för att det ska passa den egna partiorganisationen. Som Johan Westerholm och jag tidigare skrivit om är det en organisation som är anpassad för en annan tid med kollektivanslutningen och de medlemmar som då fanns. Idag kan vi ha en liten öppen organisation som är flexibel och på det sättet kan möta medlemmars och väljarens behov av kontakt med partiet.

        Så idag kommer omorganisationen och de må så vara, men till vilken nytta om vi inte vet vad den ska föra fram. Innebär det att vi låser en ny organisation som också låser det fria politiska tänkandet som partiet så väl behöver. Hoppas jag har fel, men...

Media: Ab, Ex, DN, DN2, SvD,
Bloggat: Johan W och Robert N på ämnet.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Boken om NetRoots och Politometern med en samling med politiska bloggar.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,