20101018

Ord och inga visor

Noterar att det nu kommer lite välriktad kritik mot den retoriska omsvängning som moderaterna gjort. Frågan är om det är en röst i öknen eller början på en talkör...

          Idag kan man ta del av den konservative debattören Roland Poirier Martinsson, en av cheferna på Timbro, som ondögr sig över den svängning som Moderatarna under Fredrik Reinfeldt gjort. Kritiken är inte nådig.
Priset är alltså att Moderaterna accepterat den socialdemokratiska idén om en generell välfärdsstat, den socialdemokratiska jämlikhetstanken, den socialdemokratiska synen på staten som progressiv, den socialdemokratiska synen på skolan som en plats där barn ska fostras till progressiva medborgare och socialdemokratins familjekritiska genusperspektiv.
den generella välfärdsstaten är en dålig idé; jämlikhet är ett dåligt politiskt mål; den progressiva staten är i grunden antidemokratisk; föräldrar har rätt till sina barns uppfostran; tradition, religion och en borgerlig livsstil garanterar en dynamisk kapitalism och ekonomisk tillväxt.
Detta, att högern faktiskt har rätt, spelar väl fortfarande roll?
         Med det i bagaget så blir en stilla undran om var moderaterna nu ska ta vägen? Är det en början på en inhemsk resa tillbaka till. De flesta håller nu på med en självrannsakning efter valet och moderaterna har nu en uppgift själva. För det är som skribenten så tydligt påtalar. Vad händer när socialdemokraterna finner hem? när självförtroendet för den socialdemokratiska välfärdsmodellen åter infinner sig. Vad finns det då kvar för moderaterna?

Media: SvD, DN.
Bloggat: Peter Andersson på ämnet.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Boken om NetRoots och Politometern med en samling med politiska bloggar. Glöm inte NetRoots valananlys!

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,