20101103

Debatten fortsätter där den slutade i september

Känns som om valrörelsen inte var över. Debatten tar vid där den slutade i september. Skatter, skatter, skatter... Men med ett nytt inslag från ett främlingsfientligt parti.

      Mona Sahlin inleder med skotten i Malmö och lyfter att det inte handlar idag om en misslyckat integrationspolitik utan om hur polisen ska kunna få de resurser för att gripa förövaren/förövarna. När vi vet varför kan vi se om det är ett misslyckande kring integrationspolitiken i denna fråga.

      Vidare så pekar Mona Sahlin på de misslyckande gällande arbetslösheten och hanterandet av sjukförsäkringen. Mona Sahlin ger också besked om att socialdemokraterna behöver se över sin politik.

      När sedan moderatledaren Fredrik Reinfeldt går upp i replik så blir det skatter, skatter, skatter. Vidare så fortsätter Jan Björklund med sitt tjatande om energipolitiken. Ingen  självinsikt om att det är en minoritetsregering. Maud Olofsson pratar om frihet för många kvinnor som den borgerliga regeringen fixat genom privatiseringar. Men alla de som är osäkra om framtiden då det sker neddragningar i kommuner och landsting. där finns inget annat svar än privatisering.

       Jimmy Åkesson har det svårt i rollen som partiledare i den första partiledardebatten. Han pekar som vanligt på kostnaderna för invandringen och populistiska  löften till äldre. Mona Sahlin ger en bild av vad Sverigedemokraterna står för och att de är ett parti med rötterna i vitmakt-rörelsen. Jimmy Åkesson beklagar sig över att det inte blir en seriös debatt. Tror att det kommer vara en kommentar som kommer följa under denna mandatperiod så fort de andra partierna inte väljer att debattera på Sverigedemokraternas villkor.

        Vänsterpartiet går, mig veterligen, för första gången på mycket länge upp i replikskifte på Socialdemokraterna. Föga förvånade så är det kring uppgörelsen angående Afghanistan. Det finns en bitterhet i rösten från Lars Ohly. Frågan kring sprickan är klok att ställa. Hur kommer den RödGröna relationen fortgå.

        Göran Hägglund maler på på ett klassiskt kristdemokratiskt sätt. Åter så är det familjepolitiken som står i centrum. Men det finns en osäkerhet vad Kristdemokraterna vill med vårdnadsbidraget. Här kommer det olika signaler

Media: Ab, SvD, DN, Ex.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Boken om NetRoots och Politometern med en samling med politiska bloggar. Glöm inte NetRoots valananlys samt den öppna kriskommissionen
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,