20101126

En repris som vi har sett.

Bilden går igen. Vi har sett den förr. Men tydligheten och likheten är förvånade. Skillnaden är var på startsträckan de stod. Men vad har och kommer de lämna efter sig. För handen på boken, var/är de drivande eller skötte någon annan jobbet?

        Två politiker som tappar i drivkraft i inrikespolitiken tar nu position på den internationella arenan och bygger där sin image. Med ordförandeskapet i EU som den stora kick offen så sticker de iväg mot nya mål. Båda söker fräschör hos ledarna i England. Den förre Blair och den nuvarande Cameron. Men ingen vet egentligen vad de vill på arenan. Lite som en springare ingen egen ide utan tar en tilldelad position. De må på hemmaplan verka som hjältar men vad blev/blir bokslutet?
        En bild av grått har likaledes förföljt dem, men med en ”Ko” och ett ”Tönt” skaffar de sig en ny profil. En fråga är var gränsen går till löjesskimmer. De båda har klarar det hittills men det är en balansakt att väga på.
        Att bliva statsman är inget man köper sig till. Det är inget man kan planera. Statsman blir man om man förtjänar det i folkets ögon. En politiker kan inte köpa titeln den är inte till salu utan tilldelas. För frågan är om vad de har för ide om inrikespolitiken. Är de arkitekter kring en ny vision eller är de förvaltare. För mig så är de förvaltare som i många stycken ärvde en utveckling som startat. Johan Westerholm har lite tankar kring det som ni bör läsa.
        Vi ser nu hur socialdemokratin står och stampar om vad vi ska ta vägen. Det finns inget som har tagit start. Arvet efter Göran Persson är ett ord, Gröna folkhemmet men hemmet är omöblerat och där ligger utmaningen för den som ska ta över socialdemokraterna. För Göran Persson var något på spåren men dörren stängdes innan möbelfirman kom. Men vad kommer Fredrik Reinfeldt göra vad kommer han lämna efter sig och när kommer hans fall? För en ledare faller alltid om man inte kliver av på topp. En konstart som få politiker klarar av.
        Så man kan leda ett land med pondus men man bygger inget nytt. Inom politiken är inte arkitekterna synliga utan verkande i kullisen. En fråga är om de starka ledarna klarar att starka i omgivningen som vill driva förändring.

Media: SvD, SvD2, SvD3, DN, DN2, Ex, Ab.
Bloggat: Ledarbloggen och Tokmoderaten på ämnet.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Glöm inte den Öppna Kriskommissionen. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,