20101203

Så börjar förklaringen ta form

Idag kan man genom media ta del av de första ansatserna till en förklarign till varför socialdemokraterna förlorade valet. Om de kommer vara gällande när slutrapporten kommer är för tidigt att säga men det känns tunt om detta är allt.

         Vi förlorade valet. Det finns inget annat som får gälla. För att vinna en kommun eller landsting är ingen vinst om vi inte samtidigt vinner riksdagsvalet. Anledningen är att politiken håller ihop, även om det finns brister och kan vara en förklaring till röstspridningen. Avsaknaden av den röda tråden. Att då göra förlusten till en skattefråga tror jag är fel.


          Många hävdar att vi hade bra siffror på tidig vår 2010 och så var fallet men frågan är om det var för oss eller emot regeringen. Att vi på den korta tiden skulle tappa så stor av väljarkåren på skatter och rödgrönt samarbete tror jag inte är möjligt. För mig är det en resa som började långt tidigare och här mynnade ut i öppet missnöje. Tidigare så var man missnöjd sosse, men kunde inte finna alternativ. Nu kom det ett som också sa det som socialdemokrater alltid sagt men inte sa nu. Arbetslinjen. Sedan må receptet inte vara så himla bra, men människor ville inte blir fast i sjukdom och arbetslöshet.

          Om jag ska ta bilden från Vimmerby så fanns det inget tal om skatter i valrörelsen utan frågan var var vi fanns och vad vi ville. det som jag tidigare skrivit om och som den Öppna kriskommissionen pekat på i de otaliga valanalyser som finns utlagda på vår sida. Den socialdemokratiska framtidsberättelsen. Berättelsen om hur vårt samhälle ser ut i morgon. Och detta fal började inte i våras utan långt innan. Men det blev uppenbart med en motståndare som till skillnad mot innan just fått en berättelse om morgondagens Sverige. Med ens så uppenbarade sig vår tomhet. Gårdagens argumentation höll inte då de inte stämde in i dagens samhälle. Likaledes så var de strider som vi tog nu glömda och inaktuella i människors ögon. De fanns en vilja att sen ett stridslystet socialdemokrati gentemot de problem som upplevdes och upplevs nu.

        Kommer inte Kriskommissionen att komma fram till dessa slutsatser utan att stanna vid att förlusten berodde på olika skattesatser så kommer vi inte vinna valet 2014 heller. Socialdemokratin behöver åter bli det partiet som står för en spännande ide kring hur vi gemensamt bygger morgondagens samhälle. Ett samhälle där det finns plats för alla och envar.

Media: Ex, SvD.
Bloggat: Alexandra och Peter A och Thomas B på ämnet.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Glöm inte den Öppna Kriskommissionen. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,