20110306

Glid, en krönika om veckan som gått.

Vasaloppet pågår och 15 000 personer glider fram i fäder spår få vilja vinna utan bara känna gemenskapen och den personliga utmaningen. Samtidigt så pågår en annan resa och den pågår i socialdemokraterna. Där verkar det inte vara samma glid. Det är som sanden från Nordafrika letat sig in i den socialdemokratiska spåren, grusat maskineriet...

        15 000 individer med samma mål. Alla drar åt samma håll och ett par tar tydligt på sig ledarrollen. men det finns inte bara en ledare utan flera i spåret som på olika sätt inspirerar att göra sitt yttersta. Men för att det ska glida så behövs de funktionärer på sidan av spåret som ser till att förutsättningarna finns. Att det är rätt vallat för att få det bästa glidet. Och jag ser ett socialdemokratiskt parti i miniatyr.

       Men det som skiljer oss är att vi inte har glidet i partiet. Vi har inte en ledare som vill visa vägen fram till mål. Frågan är om det ens finns spårade spår eller om de bara är en massa lössnö som folk letar sig fram i. När de är som värst känns det mer som ett snökrig där alla chansen till att se målet döljs i snöröken. Vägen till glid känns väldigt avlägsen. Det som nu gäller är att vi får fram de ledare som vi behöver. Att snöröken ska lägga sig så vi finner vägen mot målet. Att vi får funktionärer som ser vikten att sopa bort sanden ur spåren och hjälpa de deltagande att nå målet. Partiet behöver glid. vi har sätt det i skidornas värld under skid-VM. Det spelar ingen roll hur bra tränad och vilken bra politik man har om det inte finns glid. Men glid bygger inte på tur utan är av största skicklighet att tolka tecknen i snön, vädret, väljarna, motståndarna.

      Så vem som än kommer kliva/tvingas fram som ledare för Socialdemokraterna klarar inger själv. Dels så behövs flera ledare på olika nivåer och platser. Sedan måste vi ha en bra uppställning kring ledarna som kan servera underlag och allt annat praktiskt som behövs för att ledaren ska kunna glida fram mot delmålet valseger 2014. En valseger är inget självändamål för en socialdemokrat. Det är endast ett verktyg för att nå de möjligheter som vi behöver för att bygga en bättre värld.

       Så glider dagens krönika i hamn och jag har en längtan till att snön smälter bort och snödroppar tar vid. Att en skön vår kommer och går mig och mitt parti till mötes. Att solen fortsätter skina och jag kan glida vidare i livet och känna att jag är en del av en gemensam rörelse som glider mot ett gemensamt mål Att värmen inte bara kommer från solen utan från mina partikamrater som glider i våra fäders spår mot nya utmaningar allt utifrån våra värderingar och med bra fäste i dagens samhällsutveckling. 

Media: Ab, Ab2, SvD, SvD2, SvD3, DN, DN2, DN3, DN4, Ex, Ex2, Folkbladet, DI,
Bloggat: Peter Johansson på ämnet samt Ett Härta Rött som är väldigt läsvärd. Vill niu ha nått att lyssna på så besök Martin Moberg idag.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Glöm inte den Öppna Kriskommissionen
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,