20110309

Procenten och förnyelse, en berättelse

Visst är likheterna slående mellan en vinnare och en förlorare. Visst är bilden tydlig om det är ett land eller landsting. Förlusten beror på samma politiska missar. Efter en enkel fråga i fullmäktigegruppen så blev jag medveten om att nederlaget var så nära varandra.

          Frågan som ställdes var varför vi var unika o att driva landstinget i Kalmar län och vi skröt som det är meningen för en majoritet som har väljarna och medborgarna på sin sida. Men det fanns en fråga som jag kunde dra paralleller med hur vi förlorade valet på riksplanet och hur de borgerliga förlorade i landstinget. Saknaden av berättelse och fastna i detaljer. Vi har idag landstingsfullmäktige och det finns inget i de interpellationer som inkommit som pekar på någon form av ideologisk skillnad. Det är mer frågor som hör hemma på en arbetsplats träff. Ska ärligt säga att det är frågor som liknar de som drivs i kommunen av oppositionen. Det verkar vara det halmstrå som en förlorare tar vid, att gå ner sig i detaljer som ofta egentligen inte hör politiken till utan tjänstemännen.


           Jag ser att det finns en förklaring till att det många gånger kan vara svårt att ta över makten då väljarna efterfrågar en berättelse och inte bryr sig om procent och en tjänst dit eller hit. Jag kunde se att vi i valet 2006 i kommunen närmade oss valseger och det berodde på att majoriteten lämnat berättelse och gottat ner sig i detaljer. Vi spelade på samma planhalva. Men med en ny ledning i majoriteten som byggde en berättelse så backade vi och borgerligheten stärkte sin position i kommunen. Inte för att väljarna blivit blåare utan för det fanns en berättelse att förhålla sig till. Så den framtida ledningen i partiet har till sin uppgift att utifrån våra värderingar forma en berättelse som utgår från folks vardag. En berättelse som inger hopp. Klarar vi inte det så spelar det inte någon roll vem som blir partiledare. Procenten har aldrig vunnit val. Varken i riket, landsting eller kommun.

     Så är detta gammalt eller förnyelse skiter jag i. Jag ser att det är här som vi förlorade makten i riket men behöll den i landstinget. Att fånga de tankar som rör sig i människornas vardag, ta oss till dem och forma politiken med hjälp av dem starkt grundade utifrån våra ideologiska värderingar. Ibland kan det vara svårt att finna lösningar som synkar med både värderingarna och individernas behov. Här kommer vi behöva vara tydliga varför vi gör det ena eller andra valet. Så vi behöver förnyelse kring hur vi kommunicerar våra idéer. Den nya ledningen ska klara detta utan att vi behöver anlita hela värdens spinn-doctors och PR-byråer.

Media: Ab, Ab2, Ab3, SvD, SvD2, SvD3, DNBarometern.
Bloggat: Roger Jönsson och Peter Johansson och Staffan Lindström som är intervjuad i dagens GP och Johan Westerholm samt Lena Sommestad på ämnet.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Glöm inte den Öppna Kriskommissionen. Intressant?  Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,