20110328

Vård, skola och omsorg vinner inga val

Fortfarande så finns det tankar kvar att ventilera utifrån helgens kongress. Samtal som ger föda åt tankar. Tankar som vill mer med politiken. Men också som börjar se hur vi vinner val, men också hur man förlorar val.

           Vård, skola och omsorg vinner inga val men man förlorar val om det inte funkar. Val vinner man på framtidstro. Visionen om framtiden. Ser vi på de kommuner som är våra valvinnare är det satsningar på företagande, etableringar och bostadsbyggande. De är få saker som är mer hoppingivande än byggkranar. Det andas framtidstro. För att skolan ska fungera och vården om våra gamla ska ges är en självklarhet och inget som man kan driva valrörelser på. Vi har missat två val på det.

           Backar jag hem till mitt Vimmerby så är det få saker som är så omtalade som arbetet kring Astrid Lindgren, men jag tror att trots kritiken så är det en valvinnare. För genom det arbetet pekar vi på framtidstro. Moderaterna som vann valet kunde ge en bild om framtidstro utan att vara konkreta. De sa bara det självklara att vård, skola och omsorg ska fungera. Det räckte. Sedan är frågan om deras politik leder till det, men det är en annan fråga som jag återkommer till. Så ska vi vinna valet 2014 måste vi måla bilder som inger hopp om framtiden. Krasst så är inte heltid en valvinnare. Men det gör inte frågan mindre viktigt. För min del tror jag att för att vi ska kunna få ett skifte i Vimmerby är att presentera en helhet om hur vi ser Vimmerby om fem till tio år. Inga detaljer och inga procent.

        Det är en resa som vi måste börja göra. Det kommer inte att vara enkelt då det är så lätt att glida vidare då mantran inpluggats genom åren. Men med vår ideologiska kompass så måste vi nu formulera en värdeburen tillväxt. En tillväxt som i grunden bygger på att alla ska med för då är vi starka. Det är en politik som ska formuleras på alla nivåer och genomföras på alla nivåer i samhället. Vi ska ge människorna ett tydligt alternativ till den berättelse som idag härskar i landet. En berättelse som andas framtidstro.

Media: Ab, Ab2, Ab3, Ex, Ex2, Ex3.
Bloggat: Johan Westerholm börjar också bolla med politiken och framtiden. Marika Lindgren Åsbrink skriver bra i Ab.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Glöm inte den Öppna Kriskommissionen
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,