20110424

Annorlunda, en krönika om veckan som gått

Söndag men ändå inte. Dessa härliga långa helger som ställer till det med veckodagarna. Men som sagt så är det söndag och en krönika kommer då från mig. Har funderat på veckans ord att förhålla mig till och ett ord som kommer i min tankebana är annorlunda.

          Annorlunda är just det som sker med socialdemokraterna och gör att Högern har svårt att förhålla sig det som sker. En massa uttryck om att vi strävar bakåt att vi tänker fel, att vi inte har någon politik. Allt för att socialdemokraterna inte gör enligt den borgerliga mallen. Vi har nu fått en partiordförande som istället för att debattera enskilda skatter målar bilder hur han vill att samhället ska utvecklas. En partiordförande som skriver helsidor i DN om kulturen och inte om en skatt som bör avskaffas eller sänkas. Det blir annorlunda och inte konstigt att Fredrik Reinfeldt inte orkar ta debatten med Håkan Juholt. För hur ska man kunna möta en politiker som faktiskt har visioner kring hur ska utvecklas. Men det innebär inte att detaljerna är klara och det är bra för de ska vi gemensamt i partiet ta fram. Men det ska göras i en annorlunda process om jag får som jag vill. Vi ska öppna upp och bjuda in brett till vårt samtal om hur vi formar vårt Sverige, världen utifrån våra trygga värderingar. Det ska vara ett samtal som kommer skilja sig på den punkten att fokuset ska ligga på hur vårt samhälle ska ta tillvara på alla individer och dess förmågor. Hur samhället ser de som är annorlunda och inte ser dem som en belastning utan en tillgång med sina kunskaper och erfarenheter. Vi ska bygga samhället där alla blir annorlunda där ingen är normal. Ett samhälle som är av bejakande natur och inte använder ordet nej av slentrian.

          Om vi lyckas med detta så får vi en borgerlighet som kommer bli tvungna att tänka annorlunda och inse att skatten inte är allt saliggörande. De borgerliga med Moderaterna i spetsen har lyckats med konstformen att just göra skatten till ett mål i sig själv och fått alla att förhålla oss till det. Men skatt är inget mål i sig själv utan ett av de verktyg som vi använder för att skapa de samhälle som vi vill leva i. Att tänka annorlunda idag innebär just att skatten åter blir det där verktyget som hjälper oss mot den värld vi vill se. Moderater och Socialdemokrater kanske inte vill se samma värld men kan vi enas kring att skatten inte är ett eget mål så kan samtalet blir mer utvecklande och på sina områden kommer vi möta varandra. Ett steg mot ett annorlunda samhälle tar sin start.

Media: DN, Exp, Ab, SvD.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,