20110415

Barnen blir lag om Juholt får bestämma!

Sitter med en kluven känsla. Hemkommen från den stora Frammisgalan i Vimmerby där ungdomar har träffat politiker och chefer för att samtala om vad som behöver bli bättre för ungdomarna. Vet inte om de vuxna verkligen lyssnar, samtidigt säger Håkan Juholt att barnkonventionen ska blir lag.

            Jag gillar verkligen att vi socialdemokrater vill göra lag av Barnkonventionen. Noterar kort att Norge haft det ett antal år redan. Ser jag till Vimmerby så har vi i Ungdomsstyrelsens stora undersökning fått minus på alla poster utom en och det gällde fritiden. Men idag när frågan skulle diskuteras så kändes det som man försökte bagatellisera frågan. Vi hade dåliga siffror gällande delaktighet och trygghet. Vi vet att våra unga inte söker vårt eget gymnasium utan söker sig utanför kommungränsen. Om de kände trygghet och delaktiga i utbudet på gymnasiet tror vi då de skulle lämna stan? Så med Barnkonventionen som lag vad skulle hända i Vimmerby? Skulle vi lyssna bättre? Jag hoppas det och vi som lyssnar skulle få verktyg att nita till de vuxna som enbart använder ungas inflytande som något man svänger sig med. För ska sanningen fram så kommer det ställas krav på oss. Vi kommer behöva ändra oss om vi ska kunna leva upp till de intentioner som finns i barnkonventionen. Det handlar om att vi beslutsfattare behöver få utbildning för att kunna möta våra unga. Att veta hur vi ställer frågorna så svaren blir relevanta.

            Men barnkonventionen handlar inte om att göra som barnen vill utan att de ska vara en naturlig del i samtalet på väg fram till beslut. Att de ska informeras om varför det beslutats som det görs. Barnkonventionen innebär inte att de unga ska ta över vårt ansvar för en viktig del i konventionen är just att barn ska få vara barn. Så låt barnkonventionen bli lag så vi tvingar de vuxna att tänka annorlunda för vet ni vad. Risken finns att det blir mycket klokare beslut då!

Media: Expressen / Aftonbladet / SvD /GP, Exp.
Bloggat: Annika Högberg och Krassman och Martin Moberg på ämnet
Bloggat: Johan Westerholm på ämnet
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,