20110415

När DN vill ratta Socialdemokratin

Idag så tar jag fart från ledarsidorna. DN tar idag nya tag med devisen det var inte bättre förr. I ett försök att oskadliggöra Socialdemokraterna. Men de skjuter vid sidan av målet o de grövsta och få arbetare känner nog igen sig i bilden som de målar upp.

           Inom och utom socialdemokratin förs nu en diskussion kring utvecklingen av den socialdemokratiska iden och samhällsbygget. DN vill gärna vara en aktiv aktör i den diskussionen. Det är ok om ni då håller sig till ämnet. Men framtid är inte lika med kraftiga högersvängar. Framtid är cementblandare, solidaritet och klimatomställning. Men dagens ledare från DN (osignerad vill ingen stå för den?) så försöker de måla bilden av att det låg ett grått täcke över Sverige under de år på 60-90 tal som Socialdemokraterna styrde och byggde Sverige. Att det bara var illa dessa år. Att det låg en S-filt över samhället. Men de tar inte upp alla de välfärdsreformer som givit den enskilde både ökad trygghet och frihet. Allt avslutas med en vinkling att de är så bra med den moderatstyrda regeringen...Nu har alliansregeringen arbetsro och mandat att verkligen fortsätta arbetet för ett annat Sverige. Hittills får man säga, inte minst med budgetdebatten i färskt minne, att betyget är väl godkänt. Frågan är vad som är så godkänt? Utslagningen tar fart och samhället slits isär istället för att byggas ihop.

            Håkan Juholt tog exemplet med pingviner som samlas i grupp och turas om att stå i mitten för värmens skull. Ingen Pingvin fryser ihjäl. Men i moderaternas Sverige turas man inte om att stå i mitten. Är det detta som är en framgång enligt DN? När det bästa medlet för att få in de barn som fryser i mitten är att ge än mer värme till de som redan är i mitten i form av lägre skatt så har man inte förstått hur samhället fungerar. Eller rättare sagt man skiter i hur samhället fungerar.

          Det finns en cynism i regeringen som gör mig förbannad. Det vackra talet om att krama välfärd, sjuka och arbetslösa. Men att sedan med små medel skicka dolkstötar gör inte sagan kramarna trovärdiga. Hur man i början på sitt regeringsinnehav gjorde brutala neddragningar i våra trygghetssystem för att sedan lägga tillbaka minimalt och prata om stora satsningar på dessa svaga grupper. Senast den förändring som är mer eller mindre kosmetisk gällande sjukförsäkringen. Det vore ärligt om Moderaterna nu klev ur garderoben och visade vem man var och var man står. För det är så att tittar man på politiken så tar dagens moderater kraftiga steg åt höger. Gamla moderatledare som försökt göra detta må nu titta förtjust på den utveckling som sker.

Media: DN, Ab, SvD.
Bloggat: Johan Westerholm på ämnet
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,