20110414

Betonghäck, ja tack!

Dagen efter matchen, betongen har börjat stelna och kombattanterna vilar ut i respektive ringhörna. Men hur gick matchen? Ja de sjuka är fortfarande sjuka och de arbetslösa har inte kommit ett steg närmare arbete. Men jag är gärna en betonghäck som står emot högerns vindar.

         Jag träffade igår kväll kommunalare från hela Kalmar län och snackisen var i vilken kommun man som vårdbiträde tjänade 23 000 kronor. Bilden var att den kommunen inte fanns i Kalmar län, inte heller det företaget. Så jakten från kommunalarnas sida fortsätter. Annars så var det ingen som traktade efter de femte jobbskatteavdraget. Det såg hur deras arbetssituation allt mer pressats och hur många kommuner har tagit överskott som ett mål i sig själv. Det växer fram en nu bild av kommunerna där ekonomin blir den allt överskuggande målbilden. Ett mål likt riksbankens inflationsmål står över allt. En bild av att många kommuner helst ville leda vinstligan mer än kvalitetsligan.

        För mig innebär inte det att vi ska släppa på överskottsmålet kring 2 procent men vi behöver inte och ska inte trakta efter mer. Den offentliga sektorn borde vara en murbräcka när det gäller jämställdhet och arbetsmiljö på arbetsmarknaden. Vår gemensamma sektor borde vara förebilden för hur vi tar hand om våra gamla och barn. De gemensamma försäkringarna borde var ledstjärna i bygget av trygghetssystem som omfamnar alla. Inte vinstmaximering av våra verksamheter.

           Dagen efter och alla andas ut. Det finns nu ett par dagars andrum innan socialdemokraterna kommer presentera sitt svar på gårdagens icke proposition från den moderatledda regeringen. Men på frågan kring vem som vann så kan det inte avgöras. Igår var det granskning av moderaternas politik som gällde. När vi socialdemokraterna presenterat sin budgetmotion kan vi jämföra och tipset från mig är att de som kommer vinna med den socialdemokratiska politiken är de sjuka och arbetslösa som kommer ges möjligheter att ta sig in på arbetsmarknaden. Inte med sänkta skatter för dem som redan har utan med utbildningssatsningar så att de arbetslösa kan matcha de arbeten som idag finns.

         Till sist ett varningens finger. Vi får inte vara en oansvarig opposition. Jag lärde mig när jag kom in i kommunpolitiken, av den då ledande socialdemokraten, att vi ska föra en oppositionspolitik så fick vi makten i morgon så ska vi kunna genomföra den. De orden har följt mig i min politiska gärning och varit vägledande. Låt även de följa med på riksplanet. Gör löften, Gör satsningar, men se till att ha täckning. Våga vara betonghäckar för med dem kan vi bygga ett säkert framtida Sverige.

Media: Ab, Ab2, Exp, SvD, SvD2, DN, DN2, SVT, GP, GP2,
Bloggat: Peter Johansson och Roger Jönsson på ämnet
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,