20110427

En tragedi med Patrik Sjöberg i huvudrollen

Så kommer framträdandet som chockar en idrottsnation. En av de främsta har blivit utnyttjad av en annan av de främsta. En bild målas upp av en värld som vi hört ryktas om men inte vetat om det bara är fantasier. Frågan är om det kommer mer eller om det stannar där det nu är?


            Patrik Sjöberg och Yannick Tregaro berättar idag hur deras numera avlidna tränare Viljo Nousiainen gjorde sexuella övergrepp på dem. Det ryktas att det bara är toppen på ett isberg. Jag hoppas det inte är fallet. Men under lång tid så har man hört historierna om gympalärarna som kikar in i duscharna. Det är inte en historia utan fler som mer eller mindre alla hört om. Även tränarna kring pojklagen har följts av detta. Vad är sant och vad är fantasier är svårt att veta. Det man kan hoppas på är att Riksidrottsförbundet tar detta på allvar och inleder en granskning av detta. Är det engångsföreteelse eller finns det mer. Kan det behövas utbildningsinsatser kring hur man som ledare ska förhålla sig till unga med hormoner som spelar spratt i kroppen. Frågan lyfts nu om att Riksidrottsförbundet vill syna pedofilregistret för ungdomsledare likt de som sker om man ska arbeta i förskolan. Det kan vara en väg att gå men om det är allt är svårt att säga. Personligen tror jag inte det.

           Jag tror att de enskilda föreningarna kommer behöva stöttning att finna former för att utbilda ledare som också kan föra samtal kring dessa frågor. Finna det där förhållningssätten som gör att unga inte känner sig utsatta, oavsett om det händer nått eller ej. Detta är bara början på denna historia och vi får säkert höra mer om det specifika ärendet men också om andra. För övergrepp av barn kan aldrig accepteras utan måste ständigt bekämpas.

Media: Ab, Ab2, Exp, Exp2, Exp3, Exp4, DN, DN2, DN3, SvD, SvD2, SvD3, SvD4, GP, SVT, SR.
Bloggat: Kulturbloggen, Kent Persson och Kjellberg på ämnet
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,