20110410

Juholt ville inte agera på den moderata agendan.

Juholt ger ett stabilt intryck utifrån de förutsättningar som ges i kvällens frågestund. Åter så kör utfrågaren med en frågespalt som är hämtat från den moderata dagordningen och inget utrymme ges till Håkan Juholt att förhålla sig till den socialdemokratiska agendan.


            Den första stora utfrågningen av Håkan Juholt är avklarad. I mitt tycke gick den bra utifrån de politiska frågor som han hade att svara på. Det var skatter, RUT, skatter, skatter. Om vi ser på själva framförandet så var det en avslappnad och lugn person som tittarna möte. Det fanns en statsmannamässig framtoning i personen i fråga.

           Att det var frågor utifrån en moderat agenda blev tydligt när det gällde jobbskatteavdraget. Istället för att lyssna på hur Socialdemokraterna vill se skatter som en del som ska långsiktigt finansiera välfärden och omfördela. Så tjatades det om det femte avdraget. Så var det vidare med RUT där Håkan Juholt var tydlig med att det inte var ett prioritet avdrag så länge som det fanns andra problem att ta tag i. Men det finns en annan syn på politiken och idag fick vi ta del av den. En politik som ska använda skattekronorna där de gör mest nytta. Där det ger folk arbete och trygghet.

           Jag saknade de öppna frågorna där Håkan Juholt fick lite fritt att presentera sina tankar kring politiken utifrån den socialdemokratiska agendan. Grunden tror jag handlar om att Juholt är en mer tänkande politiker än Fredrik Reinfeldt och därav behöver ett annat format. Media vet i dagsläget inte hur de ska hantera det. Håkan Juholt bygger många av sina svar i ett resonemang kring hur han ser samhället. Men där tillåts han inte få utveckla detta. Krasst så kunde det varit Fredrik Reinfeldt som frågorna var riktade emot och inte den nya partiledaren för Socialdemokraterna.

          Sedan en liten sakupplysning var det inte när han presenterades som partiledare som vi för första gången hörde social demokrati. Det är ett uttryck som han använt i många år. Det är ett uttryck som ger en bild av vilken ideologisk grund som han tar avstamp i. Det är inget nytt ord för Juholt utan något som han lever med under många år.  Vi kan ta en till, sakupplysning. Socialdemokraterna har i sitt partiprogram inskrivit att monarkin sa avskaffas. Så det är ingen kioskvältare att han är emot. det har vi kongressbeslut på.

Här intervjun i sin helhet


Media: Ab, SvD, SvD2, Ex, Ex2, DN, SVT.
Bloggat: Roger Jönsson, Michael Granstedt och Leine Johansson på ämnet.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,