20110421

Maud Olofsson styrde Vattenfalls information...

Så när man sitter och grubblar ifall man har en finsk Skåne nu när påsken står för dörrn så sköljer Vattenfall fram över en och med uns så är Maud Olofsson på tapeten igen...

        "Jag lydde bara order" är en devis som vi hört förut och genom SvD kan vi ta del av att Maud Olofsson försökte mörka riskerna kring en kärnkraftsolycka när Vattenfall ville informera på sin hemsida. Så bilden av att Näringsdepartementet där chefen heter, just det, Maud Olofsson, inte visste vad sitt bolag gjorde blir bara pinsammare när man i mail-konversationen kan se hur Näringsdepartementet styr innehållet i den information som Vattenfall vill gå ut med.

Så här står det i mailet:

”Hej,
Här kommer ett förslag på text (avstämd med Tove) (Tove Cederborg, Vattenfalls chefsjurist, reds anm) vi skulle kunna lägga ut på vår hemsida om behovet finns.
Hälsningar
Åsa”
Till mailet är ett dokument döpt ”domination agreement” bifogat, vilket är namnet på det avtal som band Vattenfall vid det obegränsade skadeståndsansvaret. Vad som stod i dokumentet framgår inte av de handlingar SvD fått ut.
Viktoria Aastrup svarar med vändande post klockan halv nio på kvällen. Hon är dock inte helt nöjd med att texten tar upp sannolikheten för en olycka i något av Vattenfalls tyska kärnkraftsverk. Hon skriver:
”Hej!
Tycker att vi inte ska gå in på sannolikheten (mikroskopisk) utan hålla oss till konstaterande att VAB (Vattenfall AB, reds anm) i sådant fall först måste försättas i konkurs. Annars bra och – begripligt! ;-)
:-) Viktoria”

Dagen efter svarar Åsa Pettersson att hon har tagit till sig feedbacken och att Viktoria Aastrup ska höra av sig om hon vill se texten på hemsidan:
”Ok, ändrat.
Hör av er om ni vill att vi lägger ut texten, vi avvaktar för närvarande.
Hälsningar
Åsa”
       Ja, Vattenfall lydde bara order från Maud Olofsson och hennes medarbetare men Maud Olofsson låtsas inte som hon vet nått och ansvaret för Vattenfall ligger nu på finansdepartementet och Finansmarknadsministern Peter Norman medan Maud Olofsson fortsätter med att leta fel regler för småföretag. Allt som av en händelse...

Bloggat: Sanna Rayman på SvD ledarbloggen
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,