20110422

Ett rop från höger är alltid ett rop på skatter

Idag så tar jag fart i två ledare som ger två bilder av vad som är av vikt för Sverige. En jag delar och en jag inte delar. Det är Karin Pettersson och Sanna Rayman som idag ger näring åt denna långfredag.

          Det är bilden av två olika verkligheter som de målar upp och med det så följer olika lösningar. De utslagna mot de välbärgade som behöver städhjälp om man ska hårdra det. En sida som vill samtala om välfärdens innehåll och kvalité mot en som ser skatter och bidrag som den främsta frågan. En sida som först sätter en nivå på skatten och utifrån det låter välfärden lösas och om möjligt extra finansieras genom försäkringslösningar. Med den bild som högerns skribenter, ekokammaren, försöker ge är att skatter och välfärd är två vilt skilda delar. Det vet att så inte är fallet men med devisen om man spottar på en sten tillräckligt ofta blir den våt. Det är därför av vikt att det finns andra skribenter som förklarar världen ur ett annat perspektiv. För det finns inte bara en sanning utan fler utofrån vilken verklighet man ser och lever i. Den politiska matchen handlar om att samla dessa världar och ge en ömsesidig förståelse. Just då kan samhället utvecklas och tillväxten ta fart. Den grundsten som vänstern vilar på är att detta först är möjligt när ingen lämnas efter eller utanför. Håkan Juholts tal kring Pingviner gör bilden tydlig.

          Så när vi kritiserar media för att hålla sig till irrelevanta frågor är det just för att vi har en annan syn på det viktiga i samhället. Det är inte skatteprocenten som är avgörande för hur mitt barn lyckas i skolan. Det är inte avdragen som avgör om vägarna är hela och tågen kommer i tid. Det är inte momsen som gör att våra äldre får en värdig ålderdom. Det är andra frågor som avgör det. Men det vill inte högern med dess ekokammaren ha en diskussion kring. Den är för svår utifrån deras världsbild. Det enda som de har att ta till är valfrihet men det fixar inte välfärden om man delat ut alla pengarna i plånboken. Delat ut till de som egentligen inte behöver dem. Jag fick tillbaka på skatten, över tjugotusen. Pengar som jag inte saknat men som äldreomsorgen i Vimmerby saknat. Så när vi inte prioriterar att tala skattesatser är det för att det finns viktigare saker.

Media: Ab, SvD, Ab2, TV4, DN, SvD2,
Bloggat: Johan Westerholm, Martin Moberg, Thomas Böhlmark och Sebastin Stenholm på ämnet
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,