20110411

Varför Fege Fredrik fegar

Kan inte låta bli att notera den förändring av det svenska politiska landskapet. Allt utifrån en särskrivning av den nya ledaren för Socialdemokraterna. Allt försöker kopplas till PR när det i grunden handlar om en övertygelse.

           Den svenska politiken har blivit allt mer kampanjinriktad och Regeringen tillsätter en moderat propagandaminister. Allt för att sälja budskapet om ens egen förträfflighet med mördande reklam. Att ens då tänka tanken att det finns politiker som tänker själva och brinner för förbättringar hos de som har de sämst verkar inte ens trovärdigt. Vi ser en allt mer amerikaniserad utveckling av politiken som gör att känslor och spontanitet trycks undan för avancerande taktiker från PR-byråers spinndoktorer.

           Men då kommer en ny ledare in i politiken som vill tillbaka när man talade förbehållslöst med medborgarna utan styrda frågor och svar. Den gamla folkrörelsen ska göra comeback men i en modern tappning. Det märks i kommentatorsfälten att man inte vet hur man ska hantera denna del. Alla politiska förståsigpåare riskerar att hamna på sidan om.

           Med det in bagaget så blir det inte så konstigt att Fredrik Reinfeldt inte vill ta debatten mot Håkan Juholt. För det går inte att planera en debatt av en ledare som styrs av övertygelse och en en manual ihop plockad av sin spinndoktor till propagandaminister. Fege Fredrik väntar på körorder från sina tankesmedjor och kan  därför bara svara nej på frågorna som kommer. Den moderata politiska argumentmanualen krackelerar.

           Allt började med en särskrivning av partinamnet. Att visa på vad orden i sig själva står för. Att visa på en politisk tro som står över partipolitiken. En ide om ett bättre samhälle för alla. Tron på att den rike mår bättre om den fattige har det bra. Ett samhälle där alla vet sitt ansvar och tar det. Så plötsligt en politiker som inte gått igenom den vanliga pr-skolan utan bara är i TV-rutan och tycks om i stugorna. Moderaterna har fått problem och jag gillar det.

Media: Ab, SvD, DN, GP, DI, DN1 DN2 SvD1 SvD2 AB SvT.
Bloggat: Johan Westerholm tänker på samma tema.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,