20110622

Årets vinnare: Sverigedemokraterna...

Och så hoppar de från räkmacka till räkmacka plockar de finaste räkorna som de kan ge sina väljare. Kvar står de övriga sju partierna med några hyfsade räkor och de riktigt beska. Kan det fortsätta på detta sätt och den största förloraren är demokratin.

         Så här dagen efter sjukförsäkringsdebatten och på dagen då det var tänkt att riksdagens ledamöter skulle få sommarlov kan man grubbla hur riksdagsåret fungerat. Tja enkelt uttryckt så har det fungerat så där. Minoritets regeringen har lyckats få igenom ca 90 procent av sin politik. Till mångt och mycket tack vare Sverigedemokraterna. Någon fråga har ett bredare stöd kunnat fångats, som exempel Libyen. Någon fråga med Miljöpartiet. Carl Bildt är roligast...

          Men vem är då riksdagsårets vinnare. Sverigedemokraterna, det tar emot att skriva det men de har tack vare den parlamentariska situationen lyckats hoppa från tuva till tuva utan att behöva bli blöt om fötterna. Slipa ta ansvar för de jobbiga besluten. Bara ställa sig, för att använda Håkan Juholts bild, stå i solen men strunta i att räcka ut paraplyet eller byta med den i regnet. De sju övriga partierna har på ett annat sätt tagit ett helhetsansvar för både det roliga och det tråkiga. Risken att Expos prognos om att Sverigedemokraterna kommer ha 12 procent i nästa val, känns beklagligt inte främmande. Inte för att folket blivit mer främlingsfientliga eller rasistiska utan för att Sverigedemokraterna har begripit spelreglerna snabbare än de andra partierna och kan till valet 2014, om inget görs, summera en period av segrar och få förluster.

          Så när nu riksdagen tar sommarlov är det dags för partierna att ta en titt i backspegeln och ställa frågan om det gick som det var tänkt och om den tänkta strategin gällande Sverigedemokraterna har fungerat? Alternativen för framtiden är att antingen konkret förhandla med SD. Det vill säga tvinga dem att även ta ansvar för de tunga besluten och inte bara plocka de godaste räkorna ur våra mackor. Ett annat sätt är att regeringen söker majoriteter INNAN beslut och med det, förhandlar bättre med de tre oppositionspartierna. Åter så har Sverige en vana av minoritetsregeringar. Det är inget nytt och både från höger och vänster har klarat detta (Ni kan läsa mer hos Johan Westerholm).

          Så nu lägger jag bördan i de fyra regeringspartierna och då främst Moderaterna. För om man satt sig vid rodret och vilja styra så måste man veta hur båten fungerar. Det är inte en uppgift som kan delegeras till oppositionspartierna. Det finns en oförmåga från Statsministern att hantera den uppkomna situationen. Det är som om den förra periodens mandatfördelning lever kvar i moderatledarens sinne. Men även mitt eget parti måste ta sig en grubblare kring hur riksdagsåret varit och hur vi summerar det. Vinster, förluster och vårt förhållande till Sverigedemokraterna.

           Att vi har en ny situation i riksdagen är känt men så ny för det politiska Sverige är det inte. I många kommuner runt om i landet har Sverigedemokraterna haft tungan på vågen. Det är dags att inse att den politiska kartan ser annorlunda ut. En utveckling som vi må ogilla men som vi måste förhålla oss till. Jag misstänker att vi är sju partier som helst av allt hade sett att att Sverigedemokraterna inte kommit in våra beslutande församlingar men nu finns det där.

          Nu börjar sommaren på fredag är det midsommar med sill och nubbe, men sedan så måste partierna nyktra till och tänka till. Hur ska landet styras till hösten och vilken relation ska partierna ha till varandra. Det måste vara så att vi får en vinnare och det bör om ett år inte vara SD utan demokratin.

Media: Ab, Ab2, Ab3, Ab4, DN, Världen idag, Exp, Ab, Ab2, Ab3, Exp, Exp2, DN, SvD, SvD2.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,