20110625

Baksmällan...

Ett Sverige med baksmälla vaknar i dag. Många festade igår och släppte alla vardagens bekymmer. Men så vaknar man upptäcker att man har något i huvudet då vakuum inte kan göra ont. I Vimmerby stänker regnet ner.

           Men det finns även en politisk baksmälla som jag lider av och med ett möte kvar på säsongen, budgetfullmäktige på måndag. Sedan måste jag hålla mig borta från vardagens politiska verklighet. Jag är som flera av mina läsare är medvetna av inte säker på att jag vill komma tillbaka till hösten. Eftergårdagens middag med vänner och natten som följde och vi samtalade inte om de problem som finns lokalt utan lyfte till att prata om andra frågor och jag gillade det. Det gjorde att jag fick med mig något hem.

         Så det blir en dagen efter bloggning. Något tung i huvudet och regnet utanför fönstret ger mig min sinnesstämning.

        Från gårdagen så fastnade vi i en diskussion kring lärarna och deras roll och kunskap. Det var en brytning mellan pedagogiken och ämneskunskapen. Jag tror nämligen att ämneskunskapen kan var överskattat på pedagogikens bekostnad. Jag jämför med en fotbollstränare som inte är bäst på fotboll men otroligt duktig på att få andra kunna behandla bollen. Så för ska skolan ge eleverna förutsättningarna att kunna ta till sig kunskap. Det spelar ingen roll hur många poäng en lärare kan ha i ett ämne om han/hon inte har en endaste förutsättning att lära ut. För mig måste en grund för lärande läggas i botten och sedan så kan ämneskunskapen fyllas på med åren. Här brister skolan som inte ser den enskilde eleven och ger denne förutsättningarna att lära sig på sina villkor. Vidare är jag ingen fan av att man går direkt från gymnasiet till lärarutbildningen. Jag har en bestämd tro att man behöver ett par av liv emellan dessa utbildningar. En del som måste in mer på skolan är att förstå att det finns specialister ute i samhället. Att skolan inte är världens allt utan en del av omvärlden. Med denna attitydförändring skulle skolan lyfta och eleverna kunna sätta sin kunskap i ett sammanhäng och med det få en ökad förståelse.
 

        Så ett par rader blev det idag så här dagen efter gårdagen, midsommar, Sveriges nationaldag... Jag vet fortfarande inte vad jag gör till hösten men skrivandet och tänkandet vill jag fortsätta med. Jag vill vara obekväm för att få andra att tänka till. Att vi bryter invanda mönster för att finna det nya för framtiden.

Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,