20110609

Bra tankar från Socialdemokraterna, men det räcker inte

Nu fortsätter Socialdemokraterna att ställa krav och komma med politik. Regeringen har inte ens hunnit torka bläcket från Libyen-uppgörelsen förrän det är dags för nästa fråga. I tsidags, sjukförsäkringen, igår Libyen och idag Arbetslösheten. Men det är inte nog det behövs en ny skol- och innovationspolitik.

       Den stillsamma oppositionen har vaknat. Med Håkan Juholt vid rodret så kommer tankar och förslag och regeringen vet inte hur de ska hantera frågan. Idag så kommer socialförsäkringsutskottet återuppta frågan om humanare sjukregler och enligt media så åker regeringen på stryk då Sverigedemokraterna ställer upp bakom det RödGröna förslaget. Men idag så kräver Håkan Juholt och Ylva Johansson krav när det gäller de arbetslösa och den missmatch som rådet på arbetsmarknaden.

         Allt mer blir det klart att regeringen kört fast och inte har en politik för arbete och tillväxt. Skattesänkningar har nått sin ände men ingen i regeringen har lyssnat på råden utan är förblindade. När man rör sig bland representanter för näringslivet och dess kringliggande organisationer växer en frustation fram för att det saknas en politik för för bland annat innovationer. Det parti som får klä skott är moderaterna som inte har ett intresse. Det ska sägas att Centern får godkänt men stoppas av den övriga regeringen. Så när socialdemokraterna idag presenterar förslag ska det bli intressant att se om Centern som kämpar för sin överlevnad orkar gå emot regeringen och stödja initiativet från socialdemokraterna.

         Men dagens idéer från socialdemokraterna är inte nog. Det behövs, om vi ska bli en nation som bygger på kunskapsbaserad tillväxt ett program för det också. Där måste man se över skolan och se hur den ska bli framgångsrik. Två delar är det som slår mig i det som kommer fram när jag samtalar med forskare och näringslivsrepresentanter. Kulturen är ett verktyg men det viktigaste är leken. Allt mer företag ser leken som en näringsgren och vi kan även se hur barnen genom leken ges möjligheterna att förstå sammanhäng som dagens skola inte klarar av att ge. Så jag vill se en ny skolpolitik som bygger på leken som en viktig del i lärprocessen. Att man tar tillvara barnen nyfikenhet och fortsätter odla den och inte kväver den under katendens ok. Jag har träffat de som arbetar med Polhem 350 och bilden är tydlig. När barnen får närma sig tekniken med ingenjörer kring sig så växer båda parterna. Så här är en annan viktig del för skolan. Släpp in proffsen och låt lärarna ta ett steg tillbaka. Ge lärarna mer sammanhållande och övergripande roll och ta tillvara omgivningen kunskaper och kompetenser.

Media: DN, DN2, SvD, SvD2, SvD3, AbSVT.
Bloggat: Thomas Böhlmark på ämnet
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,