20110617

Överlever Centern utan Maud Olofsson eller med Maud Olofsson

Frågan är om det stämmer denna gång. Ska Maud Olofsson avgå och frågan är vilken kurs Centern kommer ta. Ska de fortsätta på den branta högersvängen som leder ur riksdagen eller ska de rätta upp bilen mot mitten och en förhoppning att klara fyra procents spärren.


             Att Centern under Maud Olofsson inte varit framgångsrika som parti är inget att sticka under stolen med. Visst har de hamnat i regeringsställning men inte på egen kraft utan på moderaterna som gjort bra val. Centern svajar på kamrat fyra procent och det finns en misstro ute i landet för den kursändring som pekar mot Stureplan.Det verkar finnas en tanke om att de är Miljöpartiet som är huvudmotståndare och den nya ledningen ska matcha Miljöpartiets nya ledning. Personligen tror jag det är fel väg att gå. Centern har en grund på landsbygden och det är där som de kan finna sitt väljarunderlag och då bli ett Miljöparti light är mer avskräckande för landsbygdens centerpartister än det lockar tillbaka dem.
 

             Det kommer nu bli en dragkamp inom Centern och frågan är vilken sida som kommer gå segrande ur striden. Men om man ska säga något så har Maud Olofsson satt avtryck inom politiken. Hennes badtunna som lade grunden för Alliansen. Men politiskt är det svårt att se vad Centern under Maud Olofssons ledning fått ut av Allianssamarbetet. Hon kommer säkert lyfta småföretagarfrågorna men vad som är en Centerprägel är svårt att se. De förenklingar som är föreslaget är inget specifikt som kan ges en tydlig Centerprofil.

             Så vem som tar över är öppet men det som vi kan se är att det troligen blir en kvinna och det är väll positivt att Centern fortsätter med den trenden. Men den politiska färdriktningen är det mest intressanta. För om inget händer så är det betydelselöst vem som tar över om det inte sker en politisk kursändring som kan rädda Centern kvar i riksdagen. Vi kan se att även ute i kommunerna så faller Centern. Det kan vara så att tiden är kommen för att det inte behövs ett Centerparti landet. Moderaterna har lyckats teckna in de flesta frågor som Centern, Kristdemokraterna och Folkpartiet profilerat sig med.

Här är oddsen på vem som tar över
Annie Johansson blir ny partiledare i Centerpartiet enligt oddsen
Aktuella odds:
Annie Johansson 1,90 
Anna-Karin Hatt 3,50 
Eskil Erlandsson 4,50
Roger Tiefensee 9,00
Andreas Carlgren 11,00
Anders W Jonsson 13,00
Magnus Andersson 21,00
Lena Ek 34,00
Johan Hedin 101,00


Media: Ab, Ab2, Exp, Exp2, DN, DN2, SvD, SvD2, SvD3, SVT, SR/Ekot.
Bloggat: Sebastian Stenholm, Martin Moberg och Johan Hedin på ämnet
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,