20110617

Klarar Reinfeldt bli statsman och reda ut den parlamentariska situationen?

Blir det Polsk riksdag eller?
Är det den nya bilden av regeringen som nu börjar visa sig. En trilskande regering som sakta börjar inse att bollen glider ifrån dem. Jag har inte några förhoppningar om ett rent och just spel från regeringen med moderaterna i spetsen. Vi vet att det är svajigt i moderaternas tre små stödpartier. Vi går en frågande framtid till mötes.

           Under de senaste veckorna har vi kunnat ta del av moderater som förhandlar med Sverigedemokraterna och blivit förlorare i omröstningar i kammaren. Men då riktas ljuset på Socialdemokraterna som måste ta sitt ansvar... Jag är väll naiv i min tro att sätter man sig vid rodret styra också. Men så verkar inte vara fallet. Här ska de som står kvar på kajen bli beordrade att styra en skuta som de inte har tillgång till.

           Det den aktuella frågan nu är om socialdemokraterna ska skrota sin politik och bara lägga sig passiv och låta moderaterna härja fritt och oppositionen får som max nysa lite. Allt samtidigt som de skriks på att politiken måste bli allt tydligare mellan de två blocken. Men samtidigt så ska blockpolitiken plockas ner. Det är krav som inte står i proposition till varandra.

          Svensk politik står nu inför utmaningar och frågan är hur de politiska partierna kommer klara detta. Det är inte läge att säga till den ena eller andra att hålla käften och sitta tyst i båten utan att finna lösningar som gör att båten glider vidare och undviker de gömda grunden. Det bör vara så att de sju demokratiska partierna i riksdagen sätter sig ner och tar ett samtal kring hur riksdagens arbete ska fungera. Vi kan inte fortsätta på detta sätt och vi kan inte kräva att oppositionen lägger ner sina röster så fort de blåser till strid. En lösning måste till som värnar demokratin och låter de politiska skillnaderna bli tydliga så att väljarna ser vad som skiljer i politiken. Men ansvaret måste vila på statsministern och att han lyfter frågan. Om det verkligen finns en strävan att bli statsbärande så är det upp till prov nu.

Media: Ab, Ab2, Exp, SvD, SvD2, SvD3, SvD4, SR, DN.
Bloggat: Ego, Johan Westerholm, Peter Johansson, Leine Johansson, Thomas Böhlmark, Kent Persson och Martin Moberg på ämnet.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,