20110630

Polhem hade inte fått några studiemedel...

Kan inte låta bli och ställa frågan om Svenskt Näringsliv menar allvar med dagens dummaste? Att segregrera utbildningar och hur stora studiemedlen ska vara.

            För ett par veckor sedan åt jag middag i Astrid Lindgrens lägenhet på Dalagatan. Närvarande var flera framgångsrika personer från näringslivet. Ingen var från ”kultursektorn” men alla hävdade att de var beroende av den. Att som Svenskt näringsliv försöka göra ett motsats förhållande mellan humaniora och tekniska utbildningar blir med det bara fel.

            Kan inte låta bli att lyfta Finland som ökar inslaget av estetiska ämnen i skolan just för att de har resultat på de övriga ämnena. Jag har tidigare skrivit på ämnet och devisen ”spotta på stenen” verkar vara giltigt här.

           Jag tror att näringslivet kan behöva bejaka kulturen och använda den mera när det arbetar med utveckling. Ser vi sommarutställningen på Astrid Lindgrens Näs av en av våra mest populära författare Sven Nordqvist. Mannen bakom Pettson och Findus, två entreprenörer av yppersta världsklass som varje unge älskar. När vi är kvar på Näs så ligger snickeboa inte långt borta med nästa entreprenör, Emil. Allt utspelar sig i kulturen, bokens värld och inspirerar unga att bli uppfinnare och företagare. Men skolan tar ofta död på den glädje som de unga känner för framtiden.

          Så Svenskt Näringsliv borde istället uppmuntra utbildningar som skapar flöden av idéer och utveckling istället för med dagens förslag motverka detta. Den klassiska industrin kommer bli allt mer beroende av design och storytelling. Med andra ord kulturen är och kommer bli en viktig del i industrin om den ska överleva. För vi köper inte en bil eller kylskåp vi köper en upplevelse.

Media:  SvD, SvD2SVT x 2 x3 x4SydsvenskanAB, Ab2GP, DN.
Bloggat: Staffan Lindström Alliansfritt SverigeMagnihasaFlyktlinjer.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar.IntressantLäs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,