20110620

Slopa egenintresset och se helheten

Idag blir ett ett inlägg som tar avstamp i IF Metalls kongress och lönerörelsen. Men jag kopplar det till skatter och den regionala utvecklingen. Och sambanden från höger finns inte som jag kan se dem. Tja, det blir ett bredare anslag utifrån hur dagens samhälle utvecklar sig

           Arbetaren måste ta ansvar för företagaren. Vi har hört det förr och vi hör det nu. Företagaren personen som står över gud i samhällsbygget om man ska tro vissa. Men är då inte de som startar och driver företag viktiga? Jo, självklart men de bygger inte samhället ensamma utan allt hänger ihop och de är en viktig kugge i helheten. Men jag är bekymrad över samtalsutvecklingen. Helhetstänket blir allt mer lidande för att de olika parterna tänker mer på sin egen pusselbit än samhällets utveckling.

          Socialdemokraterna behöver i sin ”Nystart” ta ett grepp kring helheten när det gäller entreprenörskap och innovation. Det är inte en skattesats hit eller dit. Inte en utbildning mer eller mindre. Inte en regel mer eller mindre. Det måste bygga på ett förhållningssätt. Ett förhållningssätt som ser entreprenören bland våra unga och låter den växa både under uppväxten men även i det vuxna livet. Entreprenören för mig är en individ som har fria tankar och idéer. En person som får omgivningen att växa både som anställd och egen företagare.

          Inom socialdemokraterna och stora delar av LO-kollektivet är entreprenör ett uttryck som inte ses med blida ögon. För många är det samma som elak företagare. Jag har tidigare varit inne på att både mitt parti och fackföreningsrörelsen måste ompröva gårdagens sanningar. För idag stämmer de inte. Vi ser en utveckling där F-skattesedeln blir allt vanligare och det är ”vanliga” löntagare som byter skattesedel. Inte för det brinner för eget, utanför att det krävs av dagens arbetsmarknad. Men det gör att vi måste ge dem bra förutsättningar att kunna växa. Det sker inte med att justera skattesatser, eller skarva lite med regelverket. Samhället måste ändra sin syn på företagande och entreprenörskap.

         Vi måste inse att vi lever i ett föränderligt samhälle och det innebär att statens med dess bundsförvanter måste också lösa upp systemen och göra dem anpassade till den verklighet som vi lever i. MEN det är inte samma sak som att beskära den enskildes trygghet. Tvärtom så är den enskilde idag otryggare än tidigare tack vare att systemet inte har hängt med utvecklingen. Här behövs ett samspråk mellan de olika berörda parterna. Det innebär att alla måste släppa på prestigen och inte se till sitt eget revir utan verkligen sätta den enskilde i centrum och utifrån det, låta oss bygga tryggheten och utvecklingsmöjligheterna.

Media: Ab, SvD, SvD2, DN.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,