20110616

Vem styr landet?

Makten ligger i Håkan Juholts händer och de borgerliga ledarsidorna gör allt för att minimera Statsministern tillika moderatledaren Fredrik Reinfeldts ansvar. Det är ett märkligt spel som pågår och inte en tanke om regeringens ansvar.

            Vet inte hur många gånger jag ska behöva skriva om hur regeringen säljer ut sitt ansvar och lägger över allt på den sittande oppositionen. Det var inte socialdemokraterna som på valnatten sträckte upp handen i luften och sa att vi vill leda landet. Det var Fredrik Reinfeldt som gjorde utan att ens tänke tanken var det skulle innebära med det nya parlamentariska läget. Makten hade satt sina spår i moderaterna och törsten efter den åtråvärda posten som nummer ett var större än att tänka till. Men för vardag som går så blir bilden allt klarare. Med två oppositionens partier med nya ledare som vill sätta sin prägel och visa sig handlingskraftiga så blir det ingen lame duck från oppositionen.

          Frågan är nu vad moderaterna ska göra. Det är de som äger bollen och de enda som kan passa den. Men genom den moderata ideologin inte är en lagideologi utan en individ fokuserad så klarar inte Moderatledaren Fredrik Reinfeldt att bygga ett lag som får majoritet. Han bygger sitt ledarskap på att alla självklart ska ställa upp vid hans sida och dom som ej gör det är ”dumma”.

         Så nu är sommaren här och om det kommer komma några positionsförändringar blir vi snart varse. Från oppositionen är jag inte så säker i frågan. Med den medvind som nu finns och som jag tidigare varit inne på hungern bland de nya ledarna är det svårt att se en svängning. Men om så ska ske så är frågan vilka eftergifter som moderaterna måste göra. Vi vet att det är svajigt inom även Centern och Kristdemokraterna.

         Så min stilla avslutning är en undran när den borgerliga ekokammaren ska förstå vem som äger bollen och måste spela den om landet ska komma vidare. Nu fortsätter jag läka mitt sår och lyssna till hantverkarna som har en förmåga att föra ett jävla oväsen (Ursäkta språkbruket, men med värk och detta ljud...)

Media: SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, AB1, AB2, Expr1, Expr2, Expr3, SR 1, 2, 3, 4, 5, DN 1, 2, 3, 4, GP, Ab 1, 2, 3, 4, 5, SVT 1, 2, 3, 4, 5, 6, Sydsv, LO-tidningen 1, 2, 3, Nyheterna 1, 2, 3, 4, 5, Expr 1, 2, 3, 4, UNT, Dalademokraten, UNT Ledare, Norrtelje Tidning,
Bloggat: Johan Westerholm, Peter Johansson och Sebastian Stenholm på ämnet.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,