20110721

Tja, ingen kioskvältare men...

Då var de presenterade och ingen var förvånad. Tre personer som det lyser om men frågan är om de klarar av att återfå de väljare som övergivit Centern....

        Så har valberedningen presenterat de tre namnen och vadslagningsfirmorna kommer inte bli ruinerade då det var tre av det i förhand spekulerade namnen som presenterades. Nu väntar vi på tre programförklaringar  från kandidaterna. Kommer de kunna återfå landsbygdens väljare? Kommer de ta striden med Alliansens dominant, Moderaterna eller om skyttet bara är riktat mot Socialdemokraterna? Vi väntar ivriga som Maud Olofssons bävrar på vad som kommer ske.

        Men med tre personer i stridens hetta så är risken för splittring stor. Peter Johansson är nog den som siat mest om detta. Om så är fallet är det ute med Centern. Så hur resan fram till Åreskutan ska se ut är spännande.

        När jag lyssnar på de tre kandidaterna så blir det tydligt att Centern tappat profil. Det som framkommer är sådana frågor som de flesta kan ställa upp "frihet till alla"... Ja, vem emot? Så Hatt, Johansson och Jonsson har nu lite tid på sig att profilera sig och inte bara säga självklarheter. Resan har börjat för Centern och frågan är om det är den sista eller om det finns stationer kvar?

         Men jag gratulerar Centern till det nya greppet med den öppna processen och hoppas att den kan fungera så att vi andra partier kan dra lärdomar av den. Det viktigaste är att oavsett vem som bestiger Åreskutan som ny ledare om de klarar hålla samman partiet eller om de kör ut i målfånget?


Media: Ab, Ab2, SvD, SvD2, SvD3, SvD4DN, DN2Exp, Exp2, Exp3, SVT, SVT2, SVT3SR, SR2, SR3, SR Kalmar, DI.
Bloggat: Tokmoderaten den kärlekskranke på ämnet...

Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar.Intressant