20110721

Centerns problem är Moderaternas problem...

Medan småföretagaren skyfflar grus i mitt kök så pågår det livliga diskussioner kring partiet som vill vara småföretagens bästa vän, Centern. Men inte bryr sig hantverkarna som sakta men säkert försöker återskapa mitt kök med hjälp av grus och tigersåg... 


         Centern har idag varken grus eller tigersåg. Inget som hjälper den lilla företagaren på landsbygden. Kärnkraft och salladsbarer, på Stureplan, är melodin för det nya Centern. Så långt från sin politiska grund man kan komma.

         Idag under eftermiddagen kommer de tre namnen bli presenterade. Den som måste vara mest orolig är moderatledaren då hans regering kan falla om fallet för Centern fortsätter. Men en fråga som är relevant ställer Johan Westerholm. Är det så att Centern inte längre äger sin egen agenda och att den som utses i Åre att leda Centern inte kommer ha en egen åsikt utan den som är regeringens (läs moderaternas) just för dagen står för.

         Så en ny ledare för Centerpartiet har en tuff resa att göra. Vi vet också att det kommer finnas slitningar inom partiet. Det har än inte synts så tydligt men kampen mellan de olika svamparna kan inte stanna i det dolda för evigt. Att konflikten stad och land är tydlig kan jag märka när jag rör mig ute bland Vimmerbyborna. En misstro är vad som finns och en centraliseringsfixering som även råder inom kommunen. Så när Centern nu gör allt kraftigare ansträngningar att ta över moderat landet kring Stureplan så sker det på bekostnad av landsbygdens centerväljare.

          Den stora frågan för Svensk politik är att finna lösningen som ger både storstadens invånare en bra framtid samtidigt som hela landet fortsätter utvecklas. Inom Alliansen är det, måste jag erkänna, moderaterna som står närmast att klara den uppgiften. Åter så har Moderaterna tagit över den plattform som Centern tidigare ägde. Så en ny ledare har uppgifter att utföra och frågan är vilken frihet som hon/han får, dels från sina egna och dels från Schönfeldts gränd nr 4?

           Så under ett par dagar så kommer vi få höra programförklaringar. Den relevanta frågan är vem av kandidaterna som vågar ge den en raka? Den som ger kritik mot sina egna allianskamrater. Att skrämma med socialdemokraterna kommer inte ger väljarstödet över fyra procent då många av centerns väljare står mycket närmare socialdemokraterna än moderaterna. Bilden av Maud Olofsson är att hon missbedömde sina väljare och närheten till det andra folkrörelsepartiet.

          Men med de namn som det har spekulerats om i media synes ingen ändring i politiken som givit Centern ett stöd under fyra procent. Visst kan ett nytt leende ge ett par tiondelar men för Centern räcker inte ett par tiondelar. Här handlar det om hela procent för att kunna vara en del av Svensk politik även efter nästa val.

Åreskutan är spetsig med bara utförsbackar. Symboliken med Centern är talande. 
Från den breda folkrörelsen till spetsen.

Media: Ab, DN, DN2, DN3Ab2SvD, Exp.
Bloggat: Johan Westerholm, Sebastian Stenholm, Martin Moberg på ämnet.

Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar.Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om ,