20110916

Socialdemokraterna är ingen vinnare längre!

Är vi vinnare eller blundar vi för verkligheten?
Vann vi valet i Danmark? Nej det gjorde vi inte. Vi tillsätter statsminister beroende på det parlamentariska läget och att våra samarbetspartier gjort bra i från sig... Visst kan man som Håkan Juholt glädjas att våra grannänder styrs av (S) men frågan som är viktigare att ställa: Hur mår vi? 

           Så här dagen efter då glädjetjuten lagt sig några vaknar hesa i halsen så är frågan vad som hände i går i Danmark? Sanningen är att vi gjorde det sämsta valet på mycket lång tid. I Norge så gick högerpartierna framåt mer än Socialdemokraterna. I Sverige så är det ingen stor ledning som vi har utan det haltar i var och varannan undersökning. Moderaterna ser sin chans och målar bilden av att vår bästa tid var i går. Men fortfarande i Sverige så lockar vi en bit över 30 procent.

          Jag tror på de socialdemokratiska idéerna och känner mig trygg i att de inte är gårdagen. Men hur vi ser på världen och problemen på våran gata ligger vi i otakt. Vi kommunicerar inte med det språk som tilltalar dagens väljare. Vi upplevs inte som ett parti som står för de spännande idéerna. Av framgångsrika kommunala företrädare fick jag höra att man inte vinner val på vård, skola och omsorg. Det är självklarheter som ska fungera. Man kan däremot förlora om väljarna inte känner att de får den service och kunskap som de förväntar sig. Men vi trummar på med mera vård, skola och omsorg som om det var kioskvältaren för framtida valsegrar.

          Det finns en ansats i den nya partiledningen att forma en tanke om framtiden, men en fråga som jag ställer mig är om resten av partiet vill det? Ute i kommunerna finns en tro och längtan på gårdagen som vi varke promilles förändring till det bättre tar det som en intäkt för att gårdagen håller än idag Inte en koll på vad som föder framgång. Skulle det vara så att siffror dippa är det troligare att beskyllningar sker på media och våra politiska motståndare än en analys av vårt eget görande.

         Vi hade i mars en attityd i partiet som gjorde medlemmarna öppna för föränderingar men sakta så försvann det mandatet för var dag som gick och inget syndes. Men nu är frågan när dessutom siffror stärks något och det upplevs som framgångar i våra grannländer en resa som kan vara omöjlig ta fart. Kommer partiet orka ompröva gamla sanningar... Men det är inte bara en nationell resa. Det är en resa som också måste inbegripa våra vänner ut ei världen. För socialdemokratin är en internationell rörelse och vår grannes problem blir med det också våra. Jag hoppas för annars så är risken stor att vi måste ge moderaterna rätt.. Och inte fasen vill vi det!

 Omprövning gör ont och partidöden kan annars smyga på...

Media: Ab, SvD, SvD2DN, Exp, Exp2.
Bloggat: Johan Westerholm på ämnet
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om ,