20111019

Hur en Bajare tänker... Och kan (S) lära av det?

Att jag är Hammarbyare är ingen hemlighet. Jag är nog nästan mer Bajare än sosse, nja det var nog inte rättvist de är nog jämbördiga. Det som man får lära sig som Hammarbyare är att lida. Det ligger i våran natur. Kan vara därav som jag klarar partiets kris bättre än andra? Att segra är tveksamt, då vi inte vet hur de ska hanteras. SM-Guldet 2001 var ett sådant exempel.

            Med anledningen av att det var 10 år sedan som vi bärgade guldet och vi idag står på randen till att sjunka ur superettan så lyfter DN en text som jag måste delge er. Den säger mycket om ett bajenhjärta, för även om ni skrattar så ligger det samtidigt ett stort allvar bakom den.
"På senare år har det nyliberala konkurrenstänkandet tagit över mer och mer i samhället – också på Södermalm.Få skulle i dag skriva under på Söderbohemernas gamla valspråk ”Det viktiga är inte att vinna utan att dricka bärs med polarna”.I dagarna kan vi konstatera att de kommersiella krafterna också har tagit över vårt kära Bajen!
Så här års brukar vi Söderbohemer med oro kasta oss över den allsvenska tabellen. Hur går det för Bajen? Vi har aldrig blivit besvikna. I botten av tabellen har vi hittat grabbarna.
Genom sitt hårdnackade motstånd mot att vinna har Bajen varit en nagel i ögat på EU och marknaden. Många 0–3-förluster har känts som segrar, speciellt efter ett par vinare på Kvarnen.
Nu är läget ett annat. Hammarby tronar överst i tabellen.
På Söderstadion ekar inte längre ”Äta, skita, spy - Hammarby” eller ”Bajen, bärs och rakade brudar”. Sångerna handlar istället om SM-guld. Riktiga bajare stöts bort av sådan fascistattityd.
Spelarna, som tidigare glatt oss med sorglöst artisteri på och utanför planen, tänker i dag bara på sig själva och försöker imponera på motståndarna genom att göra mål och agera disciplinerat. Aldrig försöker de sig på sköna grejer som klacksparkar i eget straffområde eller tunnlar på medspelare. Vi fans kan bara maktlösa se på när vårt gäng krampaktigt kammar hem den ena trepoängaren efter den andra.
Långtråkigt och förutsägbart!
2001 är ett förlorat år. Vi måste se framåt. Försöken att återupprätta Bajen har fått en bra start i och med sparkandet av Sören ”Judas” Cratz. Tyvärr kom det inte i tid för att hindra ett SM-guld. Men vi vill inte se någon upprepning kommande år.
Aktionsgruppen Rädda Bajen har därför tagit fram ett program som kommer att föra tillbaka Hammarby till sina bottenrötter.
1) Övergå till Nacka Skoglunds gamla 4–2–4-system (fyra bärs före matchen, två i paus och fyra efter). Det är kanske inget ytligt framgångsrecept, men det vore ett fint sätt att förstärka den ömsesidiga respekten mellan Hammarby och Söders många blandmissbrukare och konstnärer.
2) Sluta träna så förbannat! Minst två träningspass i veckan byts mot informella supporterträffar på Restaurang Gröne Jägaren.
3) Vi måste göra oss av med vissa nyckelspelare. Johan Andersson har på fyra år inte gjort en enda cykelspark. Kennedy Bakircioglü knackar på porten till landslaget. De måste bort! Vi föreslår att Tomas Brolin knyts till laget, en skön lirare som ofta syns i barvimlet och sålunda är redo att gå direkt in i förstaelvan. Drömvärvningen vore Paul Gascoigne. Ett annat tungt nyförvärv skulle kunna vara Maradona. Han har sina bästa år bakom sig, men vem fan har inte det?
4) Slutligen behöver vi en tränare som förkroppsligar vad Hammarby står för. Vårt förslag är Torsten Flinck. Han är en ledartyp och kan bli ett inspirerande föredöme för de yngre killarna i truppen. Han har dessutom viktiga kontakter utanför idrottens värld som kan visa sig värdefulla för grabbarnas sociala utveckling."
Janne HalldoffKenta GustafssonLalla HanssonOlov Norbrink"
          Med detta i bagaget så kommer nästa fråga. Kan vi återspegla detta på det socialdemokratiska partiet? En viss tvekan, men ett par saker är säkra. Vi måste få tillbaka glädjen, Vi måste lämna omklädningsrummet och om inte dricka öl med supportar så en fika med väljarna. Vi måste våga finna spelarna och inte det som är så politiskt korrekta att automatiska dörrarna inte öppnas.


Då partiledaren finner sig på fel sida landet länkar jag upp Staffan Lindström som ställer frågor som bör besvaras (Undrar om han bara är sosse eller bajare också?). Martin Moberg är också på banan.
Media: GPGPSydsvenskanDNSydsvenskanSRTV4SRMetroGTAB, Ab2,
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om ,