20111124

När Socialdemokraterna goes Svensson Svensson


Är detta vår drömledare?...
Svunna tiders man

Likt Gustaf Svensson i ”Svensson Svensson” som skriker -vad är det där för stolpskott? Var är Arne Weisse? Så hörs skriken i mitt parti. Vi försöker söka gårdagens ledare men vet att vi har dagens men klarar inte att se det.

         Svensson Svensson är en miniatyr av socialdemokraterna Vi har den trygge ledaren som försöker leda sitt parti och vara modern men fastnar lätt i traditionerna. Vill framhäva sig som en som hänger med men fortfarande ska det vara som det alltid varit. Runt honom finns resten av familjen som med kärlek försöker förflytta positionerna. Att låta doppet i grytan som ingen rör försvinna från bordet.

          Men frågan är om socialdemokraternas ledare, Håkan Juholt försöker vara Gustaf Svensson för att det förväntas av honom. Vi som sett honom arbeta med försvarsfrågorna ser en politiker med näsa för morgondagen, en som tänker efter, en som lämnat Gustaf Svensson bakom sig. Så vad är det som hänt? Vi vet att Juholt är impulsiv men fortfarande kunde sväva på svaret och vilja återkomma. Att inte veta allt är bra. Att låta andra svara är bra. Att spara på krutet är bra.

         En teori som jag hört är att när Håkan Juholt var 1 av 349 så var man tvungen att märkas, urskilja sig.  Då kunde man springa på varje boll utan att vara hundra. Vi ser det om inte dagligen så snudd på när ledamöterna sitter och tycker i våra morgonsoffor och debattprogram på områden de inte behärskar till fullo, men de klarar det för de är bara 1 av 349. Men Nu har Håkan Juholt lämnat den positionen och blivit en av en. En svårighet som kan vara svår att hantera om inte stödet, familjen, ställer upp omkring en. Frågan är om partiet ens har kvar en familj att ställa kring Håkan Juholt? Barnen flyttar hemifrån och frugan arbetar med andra saker.  Bilden är det dräneras på kompetenta personer och kvar blir slitvargarna som går till sitt arbete och gör de som ska göras och inte mer. Kvar blir Gustaf Svensson som endast har kvar sina one-liners och publiken skrattar och vill ha autografer. Succé skriver kritikerna p plats men de lämnar tidigt och ser inte vad som sker bakom scenen.

         Bilden är att allt fler i ledande positioner både i kommuner och landsting/regioner börjar röra på sig. De finns en oro att partiet ska bli ett marginaliserat parti utan en större lyssnar skara än de som vill höra och se Gustaf Svensson. Att inte längre vara den självklara mittpunkten som byggde landet. Att de inte ska få de stöd som behövs ute i landet allt beroende en moderatledd regeringen som finansierar sina skattesänkingar med att skjuta överkostnader på kommunerna. De finns en osäkerhet som för var dag som går tar sig värre utryck. Förra veckan SMS denna vecka debatt artiklar och tv-program.

          Att säga att vi ska gå vidare och snacka politik kommer inte vara möjligt så länge som ledarskapet i brett perspektiv inte är avklarat. Vi behöver en tid hos familjerådgivningen och det snarast om inte skilsmässa ska uppstå.

Jag skrattar och känner med Gustav Svensson, 
men vill inte att han ska leda varken parti eller land. 
Det ska Håkan Juholt göra


Media: Folkbladet, SVTdebatt, SVTdebatt2, SVTAb, Ab2, SvD, SvD2, Exp, Exp2.
Johan Westerholm har också skrivit på temat.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. IntressantLäs även andra bloggares åsikter om