20120115

Ja till Palestina bra för freden.

Denna mur lockar inte direkt till fred och leva tillsammans...
Jag erkänner. Jag är ett fan av ett land för Palestinierna. Ett land som håller samman och inte styrs direkt av de omgivande nationerna. Ett land där de faktiskt får vara fria och den folkvalda majoriteten ge s den legitimitet som den ska ha, även om vi inte delar dess värderingar.

           Så Centern håller med mig i frågan om ett erkännande av staten Palestina är glädjande. Folkpartiet kontrar med terrorist spöket. Men om ett folk blir förtryckt med apartheid liknande förhållande. Folkpartiets diskussion i frågan är lite hönan ägget. Det är min bestämda uppfattning att så länge inte Palestina blir erkänt så kommer våldet fortsätta. Att när en nation är erkänd så kan man ställa krav enligt de internationella spelregler som finns. Man kan också förhandla om vilka geografiska ytor som ska finnas med. Men en sak som är viktig är att förstå att den sittande regeringen valdes i ett av få val som erkänt av observatörer som helt ok och utan valfusk. Att då ur ett västperspektiv "fel" parit vann kan inte tas hänsyn till utan vi måste arbeta vidare med det i våran tanke.

            Det är bra om nu flera tar steget och erkänner staten Palestina så att frågan kommer framåt. Att vänta på att allt ska bli bra kommer inte leda till att allt blir bra utan riskerar bara fortsätta den negativa utvecklingen. Att ge Palestinierna självkänsla, i form av ett erkännande av den egna staten, kan vara mycket bra för fredsprocessen.

           Vidare så måste det ställas hårdare internationella krav på staten Israel för att acceptera mänskliga rättigheter och acceptera de avtal som är gjorda. Att se till att bosättningspolitiken upphör och gränser som är bestämda ska gälla. Att murar, om de ska byggas, byggs på egen mark. Vi har grannar som vi inte älskar men inte kommer jag på tanken att bygga en mur på deras mark, även om de visa dagar kan kännas frestande... Vi får nu se hur de andra agerar.

Media: Ab, SvD, Exp, DN, DNSVT, GP, SR.
Bloggat: Thomas Böhlmark, Jonas Sjöstedt och Martin Moberg på ämnet Johan Westerholm lägger ett intressant Israel perspektiv på frågan.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. IntressantLäs även andra bloggares åsikter om , , , ,