20120120

Och partiledare är....[UPPDATATERAT]


Och partiledare är .....

Det råder en tystnad en tryckande tystnad och likt Svenska Akademins tillkännagivande så väntas på att dörren ska öppnas och ett besked ska komma. Några kommer ropa ”Äntligen” medan andra drar en suck som kan tolkas både positivt och negativt. Själv mår jag bara dåligt av detta. .....[UPPDATERAT] Carin Jämtin öppnade och vem som är partiledare finner du längre ner...

        Vi kan ta del av att distrikt och personer kräver 
avgång. På Facebook finns en ilska att det bara är distriktsledningarna som kräver och att medlemmarna inte är med på resan. Svårt att veta vad medlemmarna vill… Tror det är en splittrad bild. Allt från de som avgudar Håkan Juholt till de som vill att han kastar in handduken. De sistnämnda kan delar in i två grupper (kanske fler) den som bara inte gillar Juholt och den som har en egen agenda med egen kandidat..

        Men var går gränsen för att det ska bli hållbart att avgå eller sitta kvar? Kan man tala om 51 procent eller var går förtroende gränser? För majoritet och förtroendegränser är inte samma…

     Om man ska vara kritisk tillbaka så landar allt i knät på valberedningen som förde en slutenprocess som gjorde att medlemmarna inte kunde ta en ordentlig ställning till Håkan Juholt. Hårt kan man säga att han inte valdes utan utsågs. Vid val ska man kunna välja mellan flera och så var inte fallet här. Så var vi än landar idag så måste vi ta lärdomar. 
  • 1.     Den som leder partiet i morgon lördag måste ha bra back-up.
  • 2.     Den som leder partiet i morgon måste ha mandat att företräda partiet.
  • 3.     Den som leder partiet i morgon måste lyssna på omgivningen och förankra
  • 4.     Den som är talesperson för partiet i morgon måste veta att uttalande är förankrade i ledningen (lite hängslen, livrem måste vi börja ha tills vi är på banan igen)
  • 5.     De som inte har förtroende för ledaren måste kliva åt sidan

        Vidare så finns det modellen som jag och Johan Westerholm pekat på och så finns en övergångsvariant som Peter Johansson skissat på.

Oavsett var vi landar så är det av vikt att de som sitter i ledande positioner 
starkt grubblar över sitt engagemang och varför de sitter där de sitter och för hur länge? 
Jag vill att ni visar på vad ni utfört i er roll och vad er personliga plan med uppdraget är för framtiden, om ni beslutar sitta kvar. 
Kan använda samma bild som igår, idag kl 14:11


Erik Laakso spekulerar lite kring spelplanen.

Och på hemsidan ingen information... Johan Westerholm har skrivit mer om bristen på kommunikation

[UPPDATERAT]
        Då kom presskonferensen och det var , om jag får säga det, den bästa just nu, Carin Jämtin, som höll i den och den var exemplarisk!
Håkan Juholt sitter kvar och har åkt hem till Oskarshamn för vila. Det innebär at mina fem punkter ovan gäller och hoppas partiledningen tar dem till sig. men partiet är splittar efter dagen och en lång process tar vid som också Carin påpekande. Det är nu viktigt att vi medlemmar blir informerade och involverade i den framtida utvecklingen. Nu tar vi fredag och återkommer säkert i morgon med lite mer tankar efter detta.

Tidigare på tema krisen har jag skrivit härhärhärhärhär och här.
Martin Moberg, Peter Andersson fyller på
Media: SVT, SVT2Exp, Exp2DN, DN2, DN3, SvD, SvD2, SR, SR2, SR3, GP, GP2. Ab, Ab2Exp, Exp2SvD, SvD2DN, SR, SVT, GP, TV4.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om ,