20120412

Kritik mot Israel


Günther Grass gjorde det Illmar Reepalu gjorde det men är det ok och vad är ok? Får man kritisera alla länder eller bara vissa? Allt ställs på sin spets när Israel kommer på tal. Jag gillar inte statens Israels agerande gentemot sin omgivning, men får man skriva det? 

           Tänkte att jag skulle skriva några rader om den kommande konflikten på den svenska arbetsmarknaden, men en annan fråga som gav mig tankebry är om det är ok att kritisera Israel? Jag kan kasta skit på Ryssland, Syrien, USA och till och med Norge men kan jag det på Israel? En majoritet är kritiska till de övergrepp som Israel gör gentemot sina grannar och på många punkter göra sig till tolkar för sanningen och ingen ska kritisera den. Günther Grass har lyckats få inreseförbud i sin kritik mot Israels tankar kring Iran. Men hur får man kritisera Israel likt vi kritiserar USA och Ryssland mm… 

            Eller finns det ett kollektivt dåligt samvete som gör att kritik inte är ok gentemot Israel? För mig är det enkelt. Jag kommer kritisera Israel för den politik som de för och ska man ta med historien så borde den gjort Israel mer ödmjuka gentemot grupper som känner sig undanskuffade. Att likt Mandela vända andra sidan till och söka förståelse och förlåtelse. 

           Så jag har inget emot landet Israel, inget emot befolkningen, men däremot staten Israel som med sin förda politik inte gynnar den fredliga utvecklingen i mellanöstern. Ett agerande som storpolis i förtrycktas namn. Ett agerande som ska förstås med ”tycka synd om oss”. Jag köper inte detta och det är bevisat inte en fungerande väg. Om staten Israel ska få mitt förtroende så måste det till en annan politik som inte hotar med kärnvapen, tar till övervåld och bygger murar på grannens mark.

Media: DN, DN2,
Bloggat: Peter Johansson och Martin Moberg på ämnet
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,