20120413

Partibidrag: Valhemlighet eller muta?...

Bra men allt för sent kan man tycka. Socialdemokraterna lanserar tanken om en kommission som ska kunna granska privata bidrag till partier. Men räcker det och vad räknas som privata? SAMTLIGA bidrag till partierna måste redovisas öppet för det handlar om den demokratiska trovärdigheten och har inget med valhemligheter att göra. Sverige är ett av de mest slutna länderna på denna punkt och vill trots det stoltsera med att man inte är korrupt. Men upp till bevis.

               Bidragen till partierna har varit en långbänk och än finns det motstånd. Vi kan se hur moderaterna fått stora summor från hemliga donationer. Inte konstigt att det finns en oro att visa upp vem som stödjer ett parti och om det syns sedemera i den förda politiken. Med tanke på turerna kring upphandlingar i Moderatstyrda landsting och kommuner så finns frågetecken som skulle må bra om de rättades ut och förvandlades till öppenhetens utropstecken.

              Det moderata argumentet om valhemlighet kan inte plockas in här utan detta handlar om något annat. När man bestämmer sig för att gå in med pengar i ett parti så har man bekänt färg och ska så stå för den. Det måste vara transparent för att veta att det inte finns baktankar om fördelar. Om så ett parti väljer att styras av en finansiär så är det helt ok om väljarna får veta det när de komme avlägga sin röst i urnan.

             Men kommer en kommission, som Socialdemokraterna genom Morgan Johansson, föreslår att lösa problemen som finns? Jag är inte säker men ändå så är det ett steg i rät riktning. Men jag vill att man lyfter bort ordet privata bidrag till bara bidrag. Det behövs en total transparens kring partiernas finansiering.
Inte ett öre ska kunna hållas hemligt om ett parti kandiderar till något av landets val.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,