20120513

Det var Moderaterna som gjorde det och vad gör (S)...


Lite efter alla andra så väljer jag här att ge en recention av Ett partis fall och uppgång av Anders Pihlblad. En bok som många socialdemokrater borde läsa. Att vifta undan moderaterna är alldeles för lätt. Det är inget litet borgerligt parti utan kring 30 procent av väljarkåren gillar deras politik. Det kan inte förnekas och att kalla väljarna dumma vinner man inga val på.

            När jag läser boken så känner jag ingen mig på den resan. Hur vi socialdemokrater viftande bort de moderata framgångarna och dess politiska förändring. Men de var där vi är nu. Anders Pihlblads sammanställning av den resa som gjorts är intressant att läsa och ett språk som gör att man snabbt tar sig fram sida för sida. Som politisk nörd är boken ett viktigt samtidsdokument. Men är det då en historia eller är det något för andra att ta del av och för mig är det självklart att det arbete som Fredrik Reinfeldt med sina lagkamrater gjort är av intresse och även socialdemokraterna har att lära av denna process. Att som många socialdemokrater, inklusive Mona Sahlin, icke ta den moderata förändringen på allvar är lika med att fortsätta förlora val. Boken ger allt från de stora perspektiven till de små som pekar på vikten av detaljer allt från ett glas vin till ett kommatecken i en skrift. Att inget ska lämnas åt slumpen och i krig och politik är allt av vikt. 

           Men än viktigare är att Socialdemokraterna inleder, på allvar, en liknande resa med att se över styre, politik och framtoning. Likt de ”gamla” moderaterna så upplevs vi som utdömda av många. Tillfälliga toppar i opinionen kan lika snabbt bytas mot dippar.

          Så sammantaget en bra skriven bok som ger en bild av en av Sveriges största politiska förändringar under modern tid. Förändringar som direkt slår emot mitt parti, men som dock förnekar det och oftast tror på svunna tider ska återkomma.


Snott från HBT-sossen: Fler som skriver om Pihlblads bok: Kulturbloggen, Folkbladet,Kristianstadsbladet, Johan Westerholm, Corren, Expressen, SvD, HD,Ystads allehanda, Kuriren, SR, DN
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,