20120505

Gatubarn, korruption och storleken på kondomer

Bilder från dagens berättelse om hur utsatta
barnen är i ett samhälle som är korrupt
När man sitter och lyssnar på ungdomarna från Kenya som känner en större trygghet hos tjuven än Polisen så förstår man att ett samhälle är fel ute. Att korruptionen är ett av de stora gisslen i många länder och vi måste hela tiden vara vaksamma så vi själva inte hamnar i samma sits, för nått snack om dem där, finns inte i denna globala värld. En dag på Astrid Lindgrens Näs där Globträdsdagen firas som gör skillnad för oss som är där. Ingen lämnar oberörd.

        Korruption, smaka på ordet och våra tankar går till mutor i gammal Östeuropa eller gangsterfilmer från USA. Men idag så blev vi i Vimmerby påminda om gatubarnen i Kenya och dess huvudstad Nairobi och hur korruptionen försvårar och till och med riskerar deras liv. Vi fick en teater om gatubarnen med gatubarn. Det efterföljande samtalet med ungdomar från Vimmerby och Kenyas grannland Uganda var intressant att höra. En förståelse om deras verklighet. En bild som är så främmande för oss här i Sverige. Resan till gatubarn kunde delas in i tre separata vägar. Föräldrar och syskon som dör i HIV/Aids och lämnar kvar det lilla barnet utan skyddsnät. Krig som likt HIV/Aids rensar den försörjande och uppfostrande generationen Och sist men inte minst fattigdomen. Ett påstående som kom idag var att fattiga födde mer barn då de inte hade kunskapen om preventivmedel och ingen sa emot. Fattig med stora mängder barn att försörja drog dem ut på gatan bort från hemmet. Tjejer som istort hade sin kropp att sälja som enda betalning och frågan om föräldrarnas medverkan fick jag inget veta.

Bilder från dagens berättelse kring
gatubarnens situation i Nairobi, Kenya
         Killar klarar sig bättre än tjejer som oftast endast har sin kropp att betala med. Andra gatubarn eller polisen. Ingen skillnad och korruptionen fick ett ansikte i dagens berättelse där pojken köpte sig fri och den tioåriga flickan våldtagen av polisen. I berättelse så drömde avslutningen om att polisen blev fälld. Självklart så har länderna skrivit på Barnkonventionen men vad betyder det när de styrande skiter i det. När en tioårig flicka blir våldtagen och ingen bryr sig, inga rubriker, alla vänder bort huvudet gärna med en slant i näven.  Det som framkom idag var att kulor är billiga och även de som håller i vapnet... Denna värld engagerar mig. Jag blir gråtfärdig då jag bara tänker på detta. Känner en maktlöshet över övergreppen och den nonchalans som jag möter.

         Samtidigt som jag lämnade dem så kunde jag inte låta bli att bli lite glad då det sakta växer en rörelse och det finns krafter som vill samla oss som är engagerande i dessa länder. Allt från forna Ambassadörer till de starka ideella krafterna som verkar. Bilden av Uganda är något ljusare som jag uppfattar den men genom att Kenya är en stark motor på den Afrikanska kontinenten så måste de med och så länge de styrande så gärna blundar när de får en näve pengar i sin hand är vägen lång men den måste vandras.

          Sist men inte minst så fick vi en berättelse från det verkliga livet till oss. Det handlade om de unga i Mukono, Uganda som under sitt Globträd träffade Borgmästaren för gå igenom de problem som fanns och då kom det från en ung. -Som du vet så har unga sex men det finns inga kondomer i våran storlek så därför sprids sjukdomar och tjejer blir gravida. De svenska som var på plats blev undrande hur denna fråga skulle hanteras och var nog lite skämmiga. Idag finns det olika storlekar på kondomer. En vaken borgmästare som såg allvaret i problemet och löste det. Nu är han tyvärr undantaget.

         Så kära moderater tänk en gång till när ni vägrar att öppna upp era bidragsgivare med allehanda svepskäl om lotter och valhemligheter. För lärdomen är kort och koncis:

Folket gör inte som vi säger utan som vi gör.

Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,