20120507

Sprickan i välfärden är planerad...


Så här dagen efter debatten så börjar den ideologiska bilden bli tydligare. Dels Moderatledarens uttalande igår om att det var bra att man täckte upp med privata försäkringar och idag kommer Centerns välfärdsutspel som pekar i samma riktning.

          Sakta så krackelerar fasaden och den gamla borgerligheten tittar fram. Små ord här och där som pekar på vilket samhälle de vill ha. Igår att man gör en grundtrygghet som sedan de som har möjlighet kan toppa med privata försäkringslösningar. Idag så låter Centern meddela att behoven inte längre ska styra inom välfärden utan att kö är ett bra instrument att sålla. Vet också att det med ett kösystem är lätt att bilda betalda gräddfiler.

         Sakta så sker systemskiftet från höger. Aldrig förr så diskret men ändå så effektivt. Men för den delen kan inte Socialdemokraterna kasta allt över ända vid en valseger 2014 utan måste agera utifrån den verklighet som vi befinner oss i, Stefan Löfven var tydlig på detta i gårdagens debatt. Så skriken från vänster på att backa bandet och drömma om något idealistiskt från förr kommer inte fungera. Detta är en av de stora utmaningarna som den Socialdemokratiska programkommissionen står inför. Kunna beskriva vart vi vill nå utan att fastna i gamla klyschor. Balansen mellan drömmen och verkligheten.

           Men åter till ingången om det sakta påkommande systemskiftet som gör i arbetarpartiets namn med ett Centern som tar den nyliberala flaggan allt längre högre ut och Kristdemokraterna som tar den kristna högerns budskap allt högre ut. Sakta växer Moderaterna fram som mittengaranten trots att de får sin politik igenom. Roligt är det inte, men strategiskt effektivt är det.

Media: Ab, SvD på efterspel efter gårdagens debatt.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,