20120502

Våmen låter som en ko-mage...

ibland gör ett M stor skillnad...
Så kom äntligen den Socialdemokratiska vårmotionen som skulle ge ett finger om färdriktningen för det största oppositionsapartiet. Gladast måste nog Anders Borg vara som får lite att sno då han själv med sitt parti, Moderaterna lider brist.

         Kommer inte gå in på detaljer utan mer skriva om den känsla som jag känner när jag läser igenom motionen på sina 53 sidor. Kan konstatera att det är en helt annan ingång än regeringen i tonfallet. Piskan är borta både från den arbetslöse och företagen. Det är istället med utbildning och delaktighet som vi åter ska bygga Sverige och den enskilde starka. Men det ska sägas att det inte är utan krav men krav som också ger möjligheter. Tonlägget gentemot näringslivet är relativt nytt för Socialdemokraterna och det är nog beroende på Stefan Löfvens kunskap hur arbetsmarknadens fungerar och med det vikten av samförstående.

          Genast ska sägas att det är rent innehållsmässigt ingen revolution gällande förslagen och de flesta har pyst ut under de veckor som varit. En viktig skillnad gentemot regeringen är att det finns en strävan att klara matchningen på arbetsmarknaden och då med kunskap och utbildning som verktyg. Det är tydligt att det inte handlar om sänkta generella skatter utan träffsäkerhet. Här handlar det om kirurgiska ingrepp mot de problem som finns. Att se de unga utan gymnasieutbildning och se till att man ger dem möjlighet att ta ikapp den förlorade kunskapen med morot om ersättning, men bara om man fullföljer. Vidare så låter man unga möta företagen med bland annat mer sommarjobb som ger två delar. Ett kontakten med näringslivet i ett samhälle där nätverksbyggande blir allt viktigare och en förståelse om arbetslivets villkor som man tar med tillbaka till skolbänken och de framtida studieval man ska göra.

        Vidare så ser man i motionen att det handlar om investeringar, både mjuka och hårda för att komma till full sysselsätting. Det är att gasa sig fram utan att för den skullen passera hastighetsgränsen. En konst som Socialdemokraterna har lärt sig behärska genom åren.

         Slutningen så kan man åter tycka att man vill ha mer men betänk att dagens motion måste förhålla sig till den Moderatstyrda regeringens vårproposition som innehöll ingenting. Så med det i korgen så blev det en smaskig soppa på en spik.... Kan som Johan Westerholm säga att man känner igen sitt parti igen och det är trevligt och brukar vara framgångsrikt. Men än är inga val vunna så förändringarna måste fortgå och utvecklingen likaså.

Media: Ab, Ab2, Ab3Exp, SvD, SvD2, SvD3SVT, SVT2DN, SR, GP, DI, Nyheter24Dagens Arena
Bloggat: Martin Moberg, Peter JohanssonJohan Westerholm, Parkstugan, Annika Högberg och Halland(s)blogg på Våmmen eller var det Våmen? Tänk vad ett M kan göra skillnad...
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,