20120612

Ansvar och populism, vem vinner val?

Natt över Borgholm. Ett mörker som speglar oppositionen
Konsten att vara i opposition är många gånger en svårare konst än att styra. Att klara av att hantera balansen mellan populism och ansvar. Men det finns ändå många styrande som faller i opposionsrollen.

Sitter och lyssnar på oppositionen i Landstinget i Kalmar län som kritiserar årsredovisningen och hur "dåligt" bokslutet är, att det är svagt och snabbt glömmer de yrkanden som följt majoriteten under året. Yrkanden som är helt ok att driva som en populistisk opposition men blir märkligt när bokslutet kommer och då man ska plocka fram den myndiga, statsmannamässiga stämman och slå ner på resultatet. Men är den eniga oppositionen enig i detta eller spricker den i delar då de mindre partierna har svårt att ta sig ur den populistiska blocket. Ett block som de hoppas ska ge utdelning men historien visar att ingen på sikt lägger sin röst på en populistisk. Man kan konstatera att det inom den svenska väljarkåren finns en ansvarstagande känsla och det leder till att de partier sotar ansvar också belönas av väljarna. Sveriges mest populistiska parti är också Sveriges minsta och heter Kristdemokraterna. Det intressanta med detta parti är att trots att den förda, populistiska, politiken och dess avtryck i väljarkårens opinion fortsätter de trumma på.

I landstinget så är det delar av centern som försöker sig på rollen som ansvarstagande, men bya/arbetsplatspolitiken gör sig dock påmind. Kristdemokraterna vill bara ha mer av allt på alla ställen i sann populistisk anda. Folkpartiet snuttar fram utan att egentligen göra något väsen av sig och i den rollen måste vi även inordna moderaterna som trots största oppositionspartiet inte syns på radarn. Det är märkligt att de inte tar den ledande rollen inom Alliansen utan låter Centern styra ekonomin.

Ser vi på det centrala planet så håller moderaterna en kärnans över de tre små partierna (även om det nu syns allt mer sprattlande om överlevnad). Men det som är intressant och jag skrev om det igår att moderaterna allt mer släpper på rollen som statsbärande och ansvar. Sakta så ser vi hur De tar på den populistiska rollen för att sno de få väljare som finns kvar bland de tre små. Personligen så är det en fel väg att gå som kommer straffas än mer som det visat sig bland annat hos KD. Det var när Moderaterna började, retoriskt, föra en statsmannamässig ton och prata om ansvar dom de växte. Men inte ska jag vara bitter om de fyra fortsätter på den inslagna vägen. En väg som inte kommer leda till valseger varken i riket eller Landstinget i Kalmar län...


Lite media kring ämnet: Barometern, Vimmerbytidning,

Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Den socialdemokratiska programkommissionens blogg och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om politik, personligt, kultur, Vimmerby. Bloggar på min iPad