20120617

Röd...Gröna...Blåa...Röda...?


Noterar att SvD har börjat sin formering inför valet 2014 genom att i dagens undersökning inte räkna in miljöpartiet i det rödgröna underlaget utan bara strecka till dem… Möjligen sant men lika sant att streckningen kan gå åt vänster också.

          Ännu en undersökning som pekar på att Socialdemokraterna lufsar på framåt och de borgerliga borde bli allt mer nervösa över den situation som råder. Men i sanningens tjänst så ska även Vänsterpartiet ta sig en funderare. Även om man till viss mån, historiskt, kan lita på kamrat fyra procent. Att det finns en osäkerhet i väljarkåren ör tydlig och som amatörvetare så är det för tidigt att ta ut några svängar, för som jag noterat sedan tidigare hade Socialdemokraterna 44 procent och ändå förlorade val.

          Men det som är intressant är hur SvD väljer att strategiskt plocka bort Miljöpartiet från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Medvetet väljer de att sätta en bild om en splittring. Medvetet för att få oss att ta bort blicken från den krisade Alliansen som allt mer spricker i fråga efter fråga. Ett annat tänkt scenario kan också vara att de vill se en rörelse från Miljöpartiet mot höger för att täcka upp när Kristdemokraterna och centern (kanske också folkpartiet, inte lika troligt) faller ur riksdagen och moderaterna inte kan fånga upp deras röster. För bilden är att på högerkanten finns ingen Kamrat fyra procent, utan enbart Kamrat ego. Kan se hur Miljöpartiet vinner på att Centern åker ur och Sverigedemokraterna på Kristdemokraterna om Sd kan förstärka sin familjeimage.

         Men var står då Socialdemokraterna i frågan? Bilden är att streckningen känns mer relevant att gå åt vänster än höger utifrån de positioneringar som Vänsterpartiet gjort under Jonas Sjöstedt. Medan Stefan Löfven söker sig mot en klassisk Socialdemokratisk mitten position så har Vänsterpartiet dragit sig allt mer ut på vänsterkanten. Den succé som Gudrun Schyman ordnade med ett mitten-vänster alternativ har succesivt övergivits av Ohly och nu definitivt av Sjöstedt.  Så allt är inte klart utan sällan har det politiska landskapet varit så öppet och förändrat.


         Lokalt som en avslutande reflektion så närmar sig Moderaterna och Socialdemokraterna sig allt mer i kommuner och till och med renodlade samarbeten där de andra partierna stängs ute. Mycket i ekonomins tecken. Två partier som orkar och kan genomföra de besluts som anses nödvändiga för att klara boksluten. Frågan är vad denna tendens kommer föra med sig mot riksplanet? Bassningar eller kommer det passningar?

Lästips om den Europeiska krisen är Peter Wolodarskis krönika
Bloggat: Peter Johansson i krokarna....
Media: SvD, SvD2, SvD3, SvD4, VT, VT2Vimmerbytidningen,
Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Den socialdemokratiska programkommissionens blogg och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om politikpersonligtkulturVimmerby.