20120607

Särintressen


Det känns som måndag men torsdag det är och i morgon ramlar fredagen över en. Sitter och chattar med ungdomar i Mukono. Uganda samtidigt som jag funderar på företagsklimat och vem som vet bäst om det? Är det alltid företagaren som vet bäst? Jag är inte hundra.

          Har ett par kapitel kvar på (S)-koden av Carl Hamilton och han lyfter just samspelet mellan politiken och företagandet som en viktig del i Sveriges framgångar. Om vi gått på företagens (läs gärna svenskt Näringsliv) så hade skatten varit noll, ingen offentlig sektor med vård skola omsorg och då särskilt barnomsorg. Nu har inte politiken gjort det utan från ett helikopterperspektiv försökt ena de olika tankar som vi strävar efter och med facit i hand gjort det bra. En av politikens främsta uppgifter är att balansera de intressen som finns i landet och inte låta något bli ett särintresse som får en särställning. Politiken måste se varje grupps möjligheter att utvecklas och bli en del av det gemensamma samhällsbygget. Just här ligger den stora politiska konsten som få klarar av att hantera. Att få de olika intressena att se sin roll i pusslet.

         För att Sverige ska kunna behålla sin position som ett ledande land i världen så måste samförståndet åter komma. Saltsjöbads-avtalet var inte bara ett avtal mellan arbetsmarknadens parter utan ett kontrakt som kom att inbegripa stora delar av samhället och vilka gemensamma spelregler som vi skulle ha. Tror inte på ett Saltsjöbads-avtal 2.0 utan något annat som speglar tidens tand. Vi ser nya näringar växa fram som ger oss nya utmaningar. En värld utan gränser där allt mer flyter fram mellan länder och kontinenter. Grubblar vidare och ser om jag kan komma närmare vad de ska innehålla.

Thomas Böhlmark har bloggat på temat och ger mig lite medialänkar i området: AB, GP, SvD, SvD, SvD. Lästips idag är Kjell-Olof Feldt som skriver på Programkommissionens blogg om välfärden.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Den socialdemokratiska programkommissionens blogg och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om politik, personligt, kultur, Vimmerby,