20120813

Orden, sanningen och trovärdighet....


Fakta och ord är allt för viktigt för att slarva med. Hur ett av de ledande förlagen med en av Sveriges ledande journalister och hur en minister inte kan hålla kollen är anmärkningsvärt.

           Det ena rör vår historia och vem som stöttat nazismen och den främlingsfientliga rörelsen på slutet av trettiotalet medan det andra är av dags historiskt snitt. Om vu börjar i historien så är det allvarligt när en journalist av den populäraste typen inte kan kolla fakta innan han skriver en bok. Det gör inte bara att det skadar den nu nämnda historikern och författaren Karl-Gustaf Hildebrand eftermäle. Vidare skadar det också trovärdigheten i andra verk publicerade av Herman Lindqvist. Att Bonniers inte gör en större källkontroll är också anmärkningsvärt särskilt som det inte är första gången som Herman Lindqvist är i blåsväder om samma händelse.

          Vidare så kommer vi till försvarsminister Karin Enström som verkar ha svårt med att formulera ordet diktatur a kring en av våra handelspartners. Det är åter Saudiarabien som är i fokus för regering och media. Sker det demokratiska val i Saudiarabien och råder allmän rösträtt, får man säga vad man vill och finns fri media? Säkert inte många ja och det blir enkelt att konstatera att Saudiarabien är en diktatur. Men viktigt att notera att det inte är detsamma som att vi inte ska göra business med dem. Det kan finnas andra syften till det som har att göra med säkerhet eller vägen mot demokrati. Men min poäng är att det fortfarande saker och länder ska kallas vid sitt rätta namn.  Ulf Bjereld skriver bra om hur regeringen försöker vränga på ordens betydelse och innehåll och lyfter förutom Karin Enström även Annie Lööf som inte ville se Kina som en diktatur.

          Så dagens andra inlägg gick i språkpolisens riktning och det känns lite konstigt av mig att vara polisen men det är tvärtom. Jag som icke högskoleutbildad som, och måste lita på vad kända journalister och ministrar säger blir lurad då jag inte har kunskapen att se över lögnen (nu kan man väl säga att jag kanske inte är helt obildad när det gäller källor och granska, men det finns allt för många i min omgivning som litar på vad som sägs och skrivs).  Så två frågor skilda från varandra men ändå i samma ärende. Hur ordens makt kan var starka och både lyfta och fälla. En sak är säker och så är lärdomen av dagen att sanningen kommer alltid ikapp en och med den vetskapen är det lika bra att lägga sig ner och ge sanningen direkt. Möjligheten att man själv blir en vinnare då är bra stor och alla gillar en som säger sanningen oavsett vad som sägs i stridens hetta.


Media: SVT, SVT, SvD, SvD2, DN, DN2, DN3Ab, Ab2, Ab3, SR

Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Den socialdemokratiska programkommissionens blogg och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om