20120806

Val att vinna?...

Idag skriver jag tillsammans med Johan Westerholm i Aftonbladet. Det handlar om en ledarkultur som har börjat breda ut sig i skiktet under den absoluta toppen. Det är både gällande talespersoner och tjänstemän som tar semester (och de får de som tjänstemän, men någon annan måste ta vid). Är du talesperson så finns inte semester utan möjligen lite ledigt med telefonen vid din sida.

           Så är tyvärr den verklighet som vi lever i. Världen och för den del landet tar inte ledigt utan tuffar på 365 dagar om året och så måste även den moderna politiken. Som vi skriver är dessutom sommaren, där en stor del av väljarna har semester, ett utmärkt sätt att föra den politiska debatten framåt i en riktning som vi vill. Folk har tid att läsa och reflektera samt att om så önskas, av vad som var tänkt att bli Sveriges mest öppna parti, få respons och dialog.

          Problemet är också att de som ska företräda oss i riksdagen beteende spiller ner på övriga partiorganisationer och gör att partiet stannar av och väljarnas frågor får inga svar. Jag var på min ledighet inne i stadshuset för att vittja brevkorgen och stämma av med tjänstemännen hur verksamheterna flöt på. Mötte då en väljare som undrade om jag inte var ledig? Jag svarade att jag är i tjänst som politiker 365/24. Han skrattade uppskattande och sa att -du får skylla dig själv. Men han gillade att jag hela tiden var tillgänglig och förstod att det var ett val man gjort att hela tiden kunna vara tillgänglig för media och väljare. Som politiker är du satt i att tjäna väljaren och måste då också kunna vara tillgänglig när väljarna är det och sommaren är en sådant tillfälle.

          Men har det då funnits händelser som vi borde ha varit aktiva i som vi inte varit eller är? Ser vi på omvärlden med Syrien, Vitryssland, Egypten, mm. I landet fortsätter diskussionen kring äldreomsorgens kvalité, skolans utveckling mm Var finns programkommissionen som skulle kunna ha en sommardebatt/samtal kring politiken? Nä om vi vill vinna val så måste vi arbeta hela pret och visa på att vi kan styra landet och är vakna hela året. En regering tar inte semester och låter kan det glida vind för våg och så måste även gälla i opposition. Tvärtom så ska vi arbeta hårdare och få den borgerliga fyrklövern med moderaterna i spetsen att springa efter oss och inte lulla omkring utan rädsla för socialdemokraterna. Vi har väljarna med oss men för hur länge och är det med oss för de gillar oss eller är de emot regeringen? Jag vill ha dem med oss därför att de anser oss vara bäst! så vi har ett val att vinna visa att vi vill det!

Bloggar: Alexandra Einerstam.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Den socialdemokratiska programkommissionens blogg och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om