20120906

Maktsjuka och splittring

En postning som började igår på en parkbänk i Kalmar fortsätter i vänthallen på Linköpings station. Allt som en resa med de fyra borgerliga partierna för ögat. En resa som de gör som enbart på dessa spår leder till urspårning. En resa som visar att bara ett av partierna är på ett hållbart politiskt spår, men det gör inte att de stoppar vid riksdagen 2014.

Att det är en oro i svensk politik är ingen större statshemlighet. Att partierna från höger till vänster försöker finna sin roll och politik i dagens samhälle är naturligt. Men för tre av de borgerliga partierna är detta sökande problematiskt. Inom Moderaterna, Centern och Folkpartiet finns riktningar dom direkt står emot varandra och inte kommer vara förenliga. Endast Kristdemokraterna klarar sig då de håller samman i sitt värdekonservativa kristna högerbudskap. Där är det mer av gradskillnader mellan fraktionerna än starkt dividerande som vi kan se i de tre andra partierna. Tänker ge en liten bild av hur jag ser på kampen mellan dem.

Om vi börjar med Moderaterna så finns det rörelser från de starkt nyliberala (ni vet var Reinfeldt och Borg började politiskt) till en värdekonservativ tradition. Däremellan står de "nya" moderaterna. Vi kan se hur det nu i Kalmar rör på sig bland de gamla värdekonservativa som bidat sin tid under de framgångar som de "nya" skördat. Men när de kärvar och inte en yttre fiende finns på samma sätt som tidigare börjar de vädra morgonluft. För mig går inte de nyliberala tankarna som finns i ungdomsförbund och studentförbund och även i moderpartiet att förena med de värdekonservativa. I det värdekonservativa finns ett socialt kitt som håller samman samhället med en relativt stark stat. E tydligt motsats förhållande till de nyliberala. Om Fredrik Reinfeldt inte tyglar dessa två krafter kommer det att bli tydliga splittringar i moderaterna.

Vidare till Folkpartiet som spänner över hela den liberala kartan men har också inslag av värdekonservativa i sig. Vi kan tydligt se det på ett antal områden där piskan lyft fram allt mer och sorteringsskolan som växer fram är ett tydligt exempel på det. Vi har även förslagen kring språktester. Förslag som är så långt från de liberala tankar som jag tänker mig. Till skillnad gentemot moderaterna så finns också hotet från kamrat fyra procent som kan ställa till det med förslag som inte finner någon ideologisk bäring, mer än den populistiska. Här ser jag till skillnad ingen partiledare som kan hålla ihop det hela då han står för mycket av den politiska splittringen.

Sedan vidare till det mest intressanta partierna ur i synvinkel boende i Vimmerby. Det handlar om Centern. Detta lilla märkliga parti som vill vara både landsbygdens och Stureplans bästa vän, eller? Det är ett parti som skriker på bidrag från staten och EU, när det gäller bönder. Men de enskilde ska klara sig själv och om det ska betalas ut något från state är det minimum. Vi ser hur, åter de nyliberala, växer sig starkare gentemot de mer konservativa på landsbygden med bondepraktikan som signum. Ett pragmatiskt centerparti om ofta styrde kommuner. I Vimmerby deklarerade det gamla kommunalrådet. Vi styr kommunen och vill vi höja skatten går vi till sossarna och sänka till moderaterna. Det var kommunens bästa och samförstånds anda som var den övergripande ideologin. Den är övergiven nu och en stark marknadsliberalism tar vid som inte kommer gynna landsbygden. Ur detta sken kan vi se valet av Annie Lööf. En som är kommen från bondesverige men delar Stureplans värderingar. En person som var tänkt att täta sprickan men är för tunn för att klara det. Likt Folkpartiet finns också här kamrat fyra procent som står och flåsar i nacken.

Kristdemokraterna klarar sig undan dessa sprickor då det där endast är graden av tokreligiösa förslag som avviker. Kristdemokraternas är däremot en konstant minus fyra procent sedan mångt tid tillbaka och det är det tillsammans med ledarskapet som är deras agenda. En i sak lättare ekvation att få ihop en diametralt skilda politiska ståndpunkter.

Jag passerar Norrköping och denna postning närmar sig slutet på resan men för andra är det långt kvar, mycket långt....

Blandad media: SvD, Exp,

Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Den socialdemokratiska programkommissionens blogg och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om politik, samhälle, kultur, personligt, Vimmerby