20121016

Bjud in Jimmy Åkesson

Jag gillar inte de åsikter som Jimmy Åkesson och hans Sverigedemokrater står för men det är som alla andra partier invalda i Sveriges riksdag utifrån att väljarna vill ha det så. Om det kan vi tycka och det gör vi och försöker påverka. Men att stänga dem ute är inte ok.

        Nobelkommittén har åter valt att inte bjuda in Jimmy Åkesson till Nobelfesten i Stockholms stadshus.  Sverigedemokraterna är invalda och Jimmy Åkesson är vald att leda dem. Vidare är han vald av folket på samma mandat som de andra 7 partiledarna och på ett sätt bör han så behandlas, bemötas och granskas. Är de andra (icke ministrar) där i sin roll som ledare för sitt riksdagsparti bör även Jimmy Åkesson vara där..

        Att stänga en ledare för ett parti som i demokratisk ordning valts in i parlamentet är inte en väg att få främlingsfientligheten att minska, tvärtom så kan det odla martyrskap. Låt de vara med och låt de bli granskade. För om vi som nu anser oss veta vad som är korrekt förlorar och någon annan kommer in så är det vi som står utanför. Demokratin är ingen lek och det är inget lätt. Att ta de svåraste besluten utvecklar demokratin och på sikt så är det också det som motverkar antidemokratiska krafterna.

            Om så någon tycker att Nobelkommittén är en egen förening som gör som den vill har man missat lite kring det hela. Det är en nationell angelägenhet och om så inte ska vara fallet kan man backa tillbaka och skicka priset med rekommenderat brev och inget mer. Det är en nationell angelägenhet och ska så behandlas och partipolitik ska inte blandas in. För det är just det de gör när de stänger Jimmy Åkesson ute. Må jag gilla skälet men det duger inte. Så skicka en inbjudan och har ni tur så tackar han nej.

Media mm: SVT, SR, Johan Westerholm och Martin Moberg fyller på.
Tidigare på detta tema: Sverigedemokraterna bekämpas inte med argumentation, Sverigedemokrater, vinst och SocialdemokraternaFolkrörelsens kollaps föder främlingsfientliga rörelser.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Den socialdemokratiska programkommissionens blogg och Politometern med en samling med politiska bloggar. IntressantLäs även andra bloggares åsikter om