20121016

Folkrörelsens kollaps föder främlingsfientliga rörelser


Förr så tog folkrörelsen hand om problemen på byn när inte staten räckte till. Idag finns fortfarande behoven men vem är det som täcker upp? Fortfarande är inte staten på plats och så ska det vara. Så ett viktigt konstaterande i de framväxande främlingsfientliga partierna är hur civila samhället backar

         Frågan väcktes när jag läste Expressen och hur Grekerna slutar vända sig till samhället när de känner oro utan vänder sig till det Nynazistiska partiet Gyllene Gryning. Men är den frågan unik för Grekland och svaret är nej. Vi kan läsa Johan Westerholm som skriver kring problemen med bärplockarna i Kopparberg och hur medborgargarden tar frågan i sina egna händer och samhället står handfallet och inte vet vad som sker och vad som händer. Avståndet mellan beslutande och folket är långt, även om de inte är geografiskt så mentalt. Det har byggts en klyfta som så säkert Sverigedemokraterna fångat upp.

          Samtidigt som detta sker så var det ett inslag från Backa där samhället med idrottsrörelsen i spetsen vänt på frågan och startat ett fotbollslag som fångar upp stöket och också vänder utvecklingen till att få något att vara stolt över. Ett lag, en laganda. Vi ser även hur Vimmerby IF arbetar konstruktivt med integreringen av den ensamkommande flyktingbarnen och människor med funktionsnedsättning. Kommunen möter upp med att se till att lokalerna är anpassade så de kan utveckla denna verksamhet och hur de blir en stolthet för hela kommunen. 

          Åter så landar vi på ett gammalt beprövat kort som spelas allt för sällan för strateger i huvudstaden tjänar inga pengar på det. Ett allt för kraftigt fokus på den relativt välmående medelklassen i våra storstäder. Visst är de viktiga men hundra procent av skärpan kan inte läggas på att diskutera en tunnelbana (dessutom blå) till Nacka när landsbygden inte ens har en buss att ta sig till det kanske tänkta jobbet eller för barnen att resa på till skolan som kommer stängas för att det inte finns underlag.

         Så jag landar på ett av de två folkrörelsepartiet som finns och undrar vad är planen, tanken för att komma tillrätta med detta? Och svara inte att vi ska gå på argumentationstrimming med Expo och det lokala facket för då har ni inte fattat något… Och det andra partiet? Tja de fokuserar helt på Stureplan så här har jag givit upp hoppet och de rester som finns kvar ute kan jag känna en tveksamhet var de står i frågan?


         Stannar där mitt i tanken för att ge mig ut och planera FN-dagen som får ett allt mer intresse bland unga i Vimmerby. Ett engagemang som jag tänker bejaka på alla sätt som jag kan. Att de får bli sedda för sitt intresse för de globala och lokala frågorna.

Media mm: Exp, Ab, Ab2, Martin Moberg, Johan Westerholm.
Tidigare på detta tema: Sverigedemokraterna bekämpas inte med argumentationSverigedemokrater, vinst och Socialdemokraterna.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Den socialdemokratiska programkommissionens blogg och Politometern med en samling med politiska bloggar. IntressantLäs även andra bloggares åsikter om