20121114

Ett parti med politik, i massor?...


Framtidspartiet är det som vi ska vara. Den första kommentaren som jag får när jag nämner detta är om vi ska vara något moderat? Men sedan så börjar jag grubbla på innehållet och finner en massa vackra ord som så vanligt. Vi ser en vision men samtidigt så fick vi ett förslag i samband med programkommissionens remissförslag. Från inget till allt men är det bara ord? Och varför så plötsligt bråttom?

            Idag så släpper partiledningen en nu visionAtt alla kan leva ett bättre liv, känna frihet och framtidstro” med förklaringen:
Att alla kan – vi utgår från allas lika värde, en grundsten i vår ideologi.
Leva ett bättre liv – rymmer flera dimensioner, så väl materiella som immateriella: att kunna ha en god levnadsstandard, balans mellan arbete och fritid, möjligheter till utveckling.
Känna frihet – jämlikhet och frihet är varandras förutsättningar. Utan jämlikhet kan människor inte vara eller känna sig fria.
Känna framtidstro – kräver ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt långsiktigt hållbart samhälle med människan i fokus, där framtiden blir bättre än i dag. Därför vill vi också vara drivande i europeiskt och globalt samarbete för att skapa en bättre värld”.

          Samarbete för att skapa en bättre värld är inget som funkar när vi sitter i Vimmerby och brottas med den lokala visionen. Vi söker kött på benet... Visst är det vackra ord och vem vill inte ha en bättre värld? Misstänker att även de värsta ledarna på klotet har sin syn på en bättre värld. Men att vägen och hur den ser ut kommer skilja sig markant ifrån den socialdemokratiska. Men vi slänger oss med orden och det blir lätt floskler.  Men det är positivt att det händer saker i partiet som har med den politiska utvecklingen att göra.

         Men en stilla undran är varför man kör två viktiga frågor på varandra som dagens om framtidensparti innan man hunnit sätta partiprogramsremissen och göra den mer publik? Så först är det så tyst om partiets politiska utveckling och sedan så haglar förslagen över oss. Även om det inte finns ett motsats förhållande i förslagen så hinner ingen av dem landa. Jag har försökt vara positiv men det blir svårt. Känner att det finns en risk att det bara blir en massa one-liners utan grund.

           Någon måste plötsligt fått jävla bråttom men varför nu? Varför inte låta frågorna hinna sätta sig innan vi kör vidare. Vi hade en budgetmotion som var bra och som vi kunde använt ett tag till att producera mera av.  Det känns nästan lite panikartat eller är det så att det är en dragkamp om dagordningen inför kongressen som börjar?

          Men allt som allt så kommer det politik från mitt parti och det är ju bra då det är ett politiskt parti som jag är med i… Kunde varit värre


Media mm: Martin Moberg, Johan WesterholmAiP, SvD, TV 4, Östran
Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Den socialdemokratiska programkommissionens blogg och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om politiksamhällekulturpersonligtVimmerby