20121121

Jag lägger skulden på Israel

Den underlättar inte en trevlig relation...

Självklart så måste ett land få försvara sig emot våld från en annan. Där råder inget tvivel. Men sedan så kommer tvivlen i hur det ska få göras. För min del är det sätt som Israel idag försvarar sig gentemot Hamas bortom rimliga gränser och det verkar inte ge resultat utan mer väcka vrede hos fler och öka på konflikt ytan i området…

           Bomber faller och civila dör. Unga som gamla… Skyldiga som oskyldiga faller offer för bombernas explosioner. Kan tycka utan att vara en krigsspecialist att man borde kunna vara mer precis i sitt dödande av fienden. Även om fienden i detta fall form av Hamas gömmer sig i kjoltygen på gamla damer så är det inte ok att ta med tanten till himlen.

          Ska jag vara elak eller konspiratorisk så kan man tro på att Israel inte söker en långsiktig lösning på konflikten med sitt agerande. Sitt tysta medgivande om nya bosättningar, provocerande murar, blockader av varor och medicinsk utrustning, hindrande av palestinier att resa, bombmattor mm. Allt som allt så stärker man den egna självkänslan med att kunna peka på en gemensam yttre fiende. Talet om det ständiga förtrycket från det palestinska folket ekar svårt i mitt huvud. Israel en militär stormakt med vänner i hela västvärlden kan inte i mina ögon spela på martyrskapet då de uppträder som jätten gluff-gluff. Är det så att kriget föder ett fortsatt styre internt och bombandet tar blicken från problem som kan finnas i Israel? Vi vet att en yttre fiende enar.

          Vi minns det föra kriget där Israel tog till övervåld som drabbade civila i hög utsträckning. Övervåld som föder mer våld och avsky för varandra än att folket kan närma sig varandra. Självklart så drar extremister på båda sidor som inte vill ha en fredlig region med två nationer som lever i harmoni med varandra nytta av detta.
  • Jag lägger skulden på Israel:
    • Jag gör det av anledningen att det i detta läge är den starkare parten i konflikten.
    • Jag gör det också för att Israel vill vara en demokrati av europeiskt snitt och vara med i gemenskapen med bland annat Eurovision och med det så förpliktar.
    • Jag gör det för att jag kan känna en närmare kulturell beröring med Israel än med palestinierna

       Jag är starkt för en tvåstatslösning i regionen utifrån de gemensamma kartor som världssamfundet kommit överens om. Men det kan inte ske helt på Israels agenda utan det måste ske på villkor som delas av de två parterna. Så Israel måste sluta med bombandet som tar civila liv. Israel måste visa sig generösa för att Hamas ska mista sin ställning hos Gazas befolkning. För var bomb så stärks motståndet mot Israel och den långsiktiga freden skjuts på en allt mer avlägsen framtid. 


Media mm: SvD, SvD2, Ab, Ab2, Ab3, Ab4, Exp, Exp2, DN, DN2, DN3, DN4, SVT.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Den socialdemokratiska programkommissionens blogg och Politometern med en samling med politiska bloggar. IntressantLäs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,